На базі Бучацького ПТУ, що на Тернопільщині, відкрили навчально-практичний центр. Його діяльність сприятиме якісній підготовці робітничих кадрів та розширенню можливостей соціального партнерства. Серед професій, на яких акцентують, — «електромонтажник із освітлення та освітлювальних мереж», «електромонтажник силових мереж та електроустаткування», «електромонтер з ремонту й обслуговування електроустаткування».

Голова Тернопільської облради Віктор Овчарук і голова Тернопільської ОДА Степан Барна під час відкриття центру.

Таке осучаснення професійно-технічної освіти відбулося за сприяння обласної ради та ОДА у рамках реалізації проектів державно-приватного партнерства. Адже спрямували кошти державної субвенції в сумі 630 тис. грн і 400 тис. грн з обласного бюджету на придбання сучасного обладнання та техніки, а також проведення капітального ремонту приміщень, повідомляють на сайті Тернопільської обласної ради.
«Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки цьогоріч в Україні створено 50 навчально-практичних центрів. Один із них — у Бучацькому професійно-технічному училищі. Адже сучасний ринок праці в нашій країні висуває дедалі більші вимоги до професійної освіти та конкурентоспроможності майбутніх кваліфікованих робітників. Тому перспективи розвитку ПТУ — у співпраці з роботодавцями, в розширенні соціального партнерства з провідними підприємствами та створенні навчально-практичних центрів. Важливим є і те, що учні знають: вони не поповнять ряди безробітних, на них чекають і вони потрібні», — зазначив під час відкриття навчально-практичного центру голова обласної ради Віктор Овчарук.

 

ДОВІДКОВО

Підготовка кваліфікованих робітників у навчальному закладі здійснюється згідно з ліцензією МОН України, якою надано право здійснювати підготовку з 14 робітничих професій. Цього року підготовка здійснюється за інтегрованими професіями «коваль ручного кування, електрозварник», «муляр, штукатур, маляр», «перукар (перукар-модельєр), манікюрник», «електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, водій автотранспортних засобів категорії С», «кухар, кондитер», «тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, слюсар, водій автотранспортних засобів категорії С».
Фактичний контингент учнів на 1 вересня 2018 року становив 457 осіб, з них 411 учнів одночасно з професійною підготовкою здобувають повну загальну середню освіту. Серед них 7 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, 11 — з особливими освітніми потребами, 60 — із малозабезпечених і 117 — з багатодітних сімей.

 

Фото надані прес-службою Тернопільської облради.
Підготувала власкор «Голосу України» на Тернопільщині Надія МИКОЛАЙЧУК