Проект «Меридіан «Щедрик» із живою музичною інсталяцією реалізує Тульчинська об’єднана територіальна громада спільно з Українським культурним фондом. У креативному просторі просто неба з’явиться алея музичних інструментів, співоча інсталяція — лавка Леонтовича, що відтворюватиме фрагменти чотирьох мелодій композитора, мурали на стінах навколишніх будинків, фотозони, гарне освітлення території і пам’ятник композитору.

Густаво Араоза в «Арт-кварталі Леонтовича» за інстальованим роялем і креативний директор проекту Ірина Матковська.

Фото зі сторінки «Меридіан «Щедрик» у Фейсбуці.

— Торік ми створили «Арт-квартал Леонтовича», нинішня робота є його продовженням, — розповів голова Тульчинської ОТГ Валерій Весняний. — Відкриття «Меридіана «Щедрик» заплановано на 1 грудня 2018-го. Приурочимо подію до чергової річниці з дня народження Миколи Леонтовича.
За словами голови ОТГ, громада дбає не тільки про дороги чи розвиток соціальної сфери. «Маємо намір відродити славу композитора і його всесвітньо відомого твору, — продовжує Валерій Весняний. — «Щедрик» звучить у багатьох країнах. Написаний був у нас, у Тульчині, тож тут — столиця «Щедрика». Стверджуємо цей факт створенням своєрідної галереї просто неба. Вже встановили стилізоване фортепіано, дзвоники, що супроводжують відому мелодію, тепер додамо нові об’єкти. Туристам це подобається».
За словами креативного директора проекту Ірини Матковської, над створенням об’єктів та інсталяцій працюють молоді скульптори і художники з низки міст України. Творчий куратор проекту — вінницький художник Олександр Никитюк — планує провести низку майстер-класів та презентацій для студентів Тульчинського училища культури і мистецтв, щоб залучити молодь до процесу оновлення міського середовища. Роботи фінансуються у рівних частинах за кошти бюджету ОТГ та Українського культурного фонду. До речі, проект громади «Меридіан «Щедрик» визнано переможцем грантової програми названого фонду. Він матиме продовження в інших містах, де працював Леонтович.
Проект тульчинців схвально оцінив почесний президент Міжнародної ради з охорони пам’яток і визначних місць ICOMOS Густаво Араоза. На початку цього тижня гість під час перебування у Тульчині ознайомився з його історичними пам’ятками.

Віктор СКРИПНИК.