На Вінниччині рятують овець, яких повернули з Туреччини в торговий порт Чорноморськ на Одещині. Нарахували 259 живих і 57 мертвих тварин. Як це відбувається і чому їх доправили саме до Вінницької області?

Змучених овець рятували до о пів на другу ночі.

Смердючо-блеючий рейс прибув на завод приблизно о 22-й годині 27 жовтня. Його супроводжувала машина поліції та активісти — спочатку з Одеси, а потім до них долучилися вінничани.
— Вівці не нашого господарства і не наших фермерів, — пояснив «Голосу України» керівник обласного управління Держпродспоживслужби Григорій Сидорук. — Ми могли б їх не приймати. Але ближче нема жодного діючого заводу з утилізації тварин. Тому взяли на себе цю роботу: трупи утилізувати, живих обстежити і визначити їхній фізичний стан. Підготували обору, огородили її, підвезли корми, воду...
На Вінниччину отару доставили після того, як тварини протягом 12 днів перебували в рефрижераторі в одному з терміналів морського порту Чорноморськ Одеської області. Вони залишалися в заперті навіть після того, як комісія Чорноморської міськради прийняла рішення обладнати тимчасовий карантинний майданчик і випустити їх на волю. Адміністрація порту назвала рішення міськради рекомендаційним, тому не стала виконувати. Про це «Голосу України» розповіла Вікторія Козаченко, представник ГО «Animal SOS Odessa», яка також прибула на Вінниччину.

Чому повернули?

Власниця овець Олена Севінч, керівник підприємства «Украніксар» з Дніпропетровщини, пояснила, чому виникла проблема з отарою. За її словами, вона відправляла її до Туреччини. З Одеси пором відбув 6 жовтня. Відтоді овець не випускали на волю аж до 27 жовтня. Коли прибули до турецького берега, замовник не з’явився.
— Два дні простояли в порту, а потім тварин повернули назад в Україну, — наголосила Олена Севінч.
— У нас інша інформація, — уточнив «Голосу України» голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа, який прибув на Тульчинський ветсанзавод. -Отримали її після запиту до турецької сторони. Турки пояснили, що провели огляд. Побачили клінічні ознаки захворювання. Тому повернули вантаж назад. Про це повідомили нашу службу електронним листом.
За словами співрозмовника, Туреччина входить до переліку країн з неблагополучною епізоотичною ситуацією. Тому звідти наша держава не приймає тварин.
Володимир Лапа наголосив:
— Європейці не дозволяють розвантаження тварин, якщо є хоча б гіпотетичне припущення про ризик хвороби. У такому випадку навіть не обговорюють питання про надання дозволу на ввезення на територію країни тварин. Якщо б вівці, яких повернули з Туреччини, поширили яку-небудь хворобу на території митного терміналу, ми втратили б поголів’я і за митним терміналом, у нашому випадку — на території Одеської області.

Не дати знищити

Дванадцять днів вівці провели у рефрижераторі на митному терміналі торгового порту Чорноморськ. Тривало це доти, доки власниця тварин не надала згоди на утилізацію всіх овець — живих і мертвих (?!).
— Або ви сидите в порту і чекаєте, доки здохне остання вівця, або даєте дозвіл на їхню утилізацію за власним бажанням і їдете звідси, — передає слова ветеринарів порту власниця отари. — Ми підгодовували їх, шланг з водою підвели. Але це була неповноцінна годівля. Та й взагалі подавати їжу всередину було небезпечно. Там трупи...
Співрозмовниця стверджує, що зверталася в різні інстанції, однак не знаходила порозуміння.
Дізнавшись про те, що власниця погодилася на фізичне знищення живих тварин, на сполох вдарили зоозахисники і волонтери.
— Наше завдання в тому, щоб не дати можливості утилізувати живих тварин, — уточнює Вікторія Козаченко. — Стосовно жорстокого поводження з тваринами розберуться інші. Знаю, цим уже займаються. Наше завдання — захистити живих, щоб їх теж не умертвили.
До речі, на заводі цілодобово чергують активісти. За словами одного з них, побоюються, щоб овець не... отруїли. Чому? Бо знають про розписку власниці тварин.
Доки тварин розвантажували, активісти дискутували з Володимиром Лапою.
— Чому від власника вимагали укладення договору на утилізацію усіх тварин — живих і мертвих? — запитала активістка на ім’я Катерина.
— Бо їх доставили з епізоотично небезпечної країни, — ще раз повторив посадовець. — Треба було відправити назад? І ці вівці каталися б на судні туди-сюди. Це комусь потрібно?
— Але ж вантаж не був на митній території Туреччини, значить, вівці не контактували з іншими тваринами? — продовжила активістка. — Овець не випускали зі скотовоза, вони не мали контакту з іншими тваринами. Припускати, що могли заразитися, уже безпідставно...
Пані Катерина уточнила, що працює брокером.
— Схожі ситуації бували у моїй практиці, — каже вона. — Тварин повертали, птахів повертали. Пригадую, нещодавній випадок з папугами. Власник оформив документи у режимі реімпорту і забрав їх знову в Україну...

Кому дістануться тварини

Пані Катерина назвала ситуацію кричущим фактом бездіяльності Держпродспоживслужби і ДФС.
— Їхні представники бачили, як гинуть тварини, і не приймали рішення, — зазначила вона. — Парадокс ситуації ще в тому, що у порту, де відправляють на експорт тварин, відсутній карантинний пункт. Ми самі обладнали тимчасову огорожу. Однак випустити тварин не дозволили.
Пан Лапа уточнив, що неодноразово порушували питання про карантинний пункт, на жаль, поки що на це не надають коштів.
У різному стані забирали овець з рефрижератора. Одні вибігали, радіючи такій довгоочікуваній волі, інші пленталися, ледве тримаючись на ногах, треті після декількох кроків спіткалися. А трупи четвертих витягали й кидали на кузов автівки, що мала відвезти їх на утилізацію. Активісти і працівник ветслужби записували номери чіпів, прикріплених у вухах тварин. Вели облік. Нарахували 259 живих і 57 мертвих.

Віктор СКРИПНИК.
Фото автора.

Вінницька область.

 

ДО РЕЧІ

Кримінальне провадження порушено за статтями ККУ жорстоке поводження з тваринами і порушення ветеринарних правил. Суд вирішить, чи повернуть тварин власниці. Розслідування проводить поліція Одеської області.

 

ДОСЛІВНО

Григорій Сидорук, керівник обласного управління Держпродспоживслужби:
— Обстеження тварин розпочнемо через день-два. Нехай трохи адаптуються, відійдуть від стресу. Це теж елемент гуманного ставлення. Рахунок за проведені роботи з утримання й обстеження виставмо власнику.

 

ФАКТ

Згідно з документами, до Туреччини відправляли 300 овець, активісти нарахували 316 голів.