Під таким гаслом у прикарпатському місті Городенка стартував І етап соціального екопроекту «Сортуй-Здавай-Зберігай». Його проводили активісти Української Галицької партії.

На знімку: Іван Вережак (праворуч) зі своїми помічниками.

Приймальний пункт макулатури облаштували в центрі міста. Пакунки до нього несли батьки з дітьми — добрий приклад для наслідування. За три години городенківці, які відгукнулися на запит волонтерів, принесли до намету 129 кг відпрацьованого паперу. Для його виготовлення потрібно десь стільки сировини, як від одного величезного дерева.
«Природа потерпає від перенасичення сміттям. Більшість людей нехтує власним здоров’ям та близьких, спалює непотріб на своїх приватних ділянках. І не замислюється: все, що йде з димом, може приносити потрійну користь. По-перше, не забруднюватиметься повітря, по-друге, за здану вторсировину можна отримати грошову компенсацію. А головне — зберігаємо дорогоцінний живий ресурс — деревину, воду, електроенергію для створення того ж паперу», — коментує очільник приміського села Котиківка та ініціатор екопроекту Іван Вережак.
Активіст розповідає, що вже виготовили шість міні-контейнерів на 30 кг макулатури. Встановлять їх у закладах міста. На виручені від продажу вживаного паперу кошти придбають нові ємності. Головна мета проекту — прищепити звичку не спалювати вторсировину, а здавати до пунктів приймання.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано Іваном Вережаком.