Чернігівська міська рада ухвалила спеціальну програму, що вирішує долю старих та аварійних будинків. Міський голова Владислав Атрошенко є ініціатором її розробки.
Будинки, яким 50 і більше років, може бути знесено, а на їх місці зведено нові. Для цього передбачено механізм стимулювання забудовників. Він передбачає кілька моментів. По-перше, для будівельної компанії встановлюється мінімально можливий розмір пайової участі в розвитку інфраструктури міста — 0,01%. По-друге, за рахунок міського бюджету їй частково компенсують збитки, завдані у зв’язку із забезпеченням мешканців новим житлом. Розмір компенсації — до 40% опосередкованої вартості спорудженого житла, встановленої Мінрегіоном для Чернігівської області, в розрахунку на загальну площу відселених квартир і приміщень.
На сесії депутати додали до проекту ще одну правку: у разі, якщо власник має правовстановлюючі документи і на нежитлові приміщення всередині відселюваного будинку, компенсація (на рівні 30%) також їх стосуватиметься.
Владислав Атрошенко наголошує: «Це програма для добровільних договірних відносин із забудовником у разі, якщо всі мешканці згодні. Якщо кілька з них не підписуються, місто програму щодо цього будинку не розпочинає. Знаходьте незгодних, переконуйте їх, вмовляйте».
До речі, пільги місто надаватиме тільки тим забудовникам, які мають середню зарплату на підприємстві за останній звітний рік не менш як 90% від середньої в галузі будівництва по Україні. Тобто є сумлінними платниками податків.

Чернігів.