1 листопада у Києві з одноденним візитом побуває Федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель. Вона матиме зустрічі з Президентом України Петром Порошенком, котрий прийматиме її з військовими почестями, та Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом. Крім того, у програмі — бесіди з лідерами парламентських фракцій, дискусії з українськими студентами, відвідання пам’ятника Героям Небесної Сотні.
Деталі візиту Ангели Меркель в Україну під час прес-конференції повідомила заступник офіційного представника федерального уряду Ульріке Деммер. Вона окреслила теми, які порушуватимуть у Києві. За її словами, головними під час переговорів з Президентом Петром Порошенком будуть питання двосторонніх відносин, а також конфлікт на сході України та реалізація Мінських угод.

Саме ці домовленості офіційний Берлін вважає єдиним підґрунтям для пошуку шляхів розв’язання конфлікту на Донбасі. Деммер перелічила всі 13 пунктів Мінського протоколу, без реалізації яких не досягти миру в цьому регіоні. Це передусім режим припинення вогню, відведення важких озброєнь від лінії розмежування. А затим — відновлення цивільної інфраструктури, завдяки чому, на думку Деммер, можливе проведення регіональних виборів відповідно до українського законодавства та за стандартами ОБСЄ.
На переговорах з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом ітиметься здебільшого про торговельно-економічні відносини двох країн та міжнародні проблеми.
Посол України у Німеччині Андрій Мельник вважає візит канцлера Ангели Меркель і знаковим, і символічним. «І не лише в контексті Мінського процесу, не лише в контексті пошуку миру на Донбасі, — говорить він, — а й у двосторонньому контексті. Київ продемонструє канцлеру, що Україна за чотири роки піднялася з колін, її економіка — на рубежі зростання. Від цього зростання виграють також і німецькі виробники: товарооборот між нашими країнами сягнув восьми мільярдів доларів, перетнувши докризовий рівень».
Зазначу, що офіційні видання про візит Меркель пишуть скупо, у жанрі ділової хроніки. Не поспішають викладати будь-які коментарі щодо цього також політики та експерти. Але в розмовах «не для преси» дехто з них усе-таки ділиться спостереженнями про поїздку канцлера до Києва.
Не відкидаючи економічної складової візиту, вони сходяться на думці, що Меркель передусім має з’ясувати не так рівень економіки України, про який вона, за словами Арсенія Яценюка, й без поїздки «знає все», як ситуацію перед президентськими виборами. Близькі до урядових кіл джерела навіть вважають, що Меркель, котра перед візитом мала телефонну розмову з Дональдом Трампом, крім іншого, обговорювала з ним саме це питання.
Насамкінець слід зазначити, що Ангела Меркель, котра впродовж останніх 13 років відігравала значну роль не лише у німецькій, а й у світовій політиці, повідомила, що відмовиться від участі у виборах голови ХДС, які відбудуться у грудні. І хоч вона планує залишитися головою уряду до наступних виборів 2021 року, але не має наміру висувати свою кандидатуру ні на посаду канцлера, ні в депутати Бундестагу. Після закінчення терміну повноважень на посаді голови уряду 64-річна Меркель піде з великої політики.
Та це ще в майбутньому. Але нехай там як, а канцлер Ангела Меркель поки що залишається для України чи не найостаннішим з європейських «адвокатів», хто все-таки намагається утримати її на плаву...

Берлін.

ДОВІДКА 

Німеччина належить до найголовніших торговельно-інвестиційних партнерів нашої країни. За інформацією посольства ФРН в Україні, загалом існують понад 1200 фірм з участю німецького капіталу. Берлін зацікавлений у стабільній, демократичній і економічно розвиненій Україні. Федеральний уряд підтримує нашу країну у ринковій трансформації економіки та наближенні до ЄС. Після незаконної анексії Криму Росією та з огляду на військовий конфлікт на Донбасі ФРН докладає зусиль у тісній співпраці з міжнародними партнерами для мирного розв’язання кризи, зокрема у рамках «нормандського формату».
На сьогодні пріоритети німецько-українського співробітництва орієнтуються на ключові теми процесу реформ в Україні. Окрім того, зосереджено увагу на ті сфери, в яких ФРН може надати особливо якісну підтримку завдяки власному досвіду, а саме: енергетика і ресурсоефективність, сприяння розвитку економіки й інфраструктури, децентралізація та місцеве самоврядування, засади правової держави і боротьба з корупцією, а також громадянське суспільство, освіта, наука і засоби масової інформації.