Чотирнадцять полтавських багатоповерхівок досі залишаються без тепла тільки тому, що самі мешканці відмовилися приймати його у свої будинки. При цьому, крім суцільних нулів у графі «вартість опалення» за жовтень, вони забезпечили ще й комфортні умови у власних помешканнях. Натомість більшість їхніх земляків, яким опалення увімкнули тиждень тому, потерпають від перегріву. Бо коли за вікном повітря прогрівається до плюс шістнадцяти градусів і вище, в квартирах із гарячими чи навіть тільки теплими батареями температура підскакує до 26—28 градусів.

На знімку: від перегріву своїх помешкань сьогодні найбільше потерпають ті, хто утеплював їх найістотніше.

Ще більше нарікань на таке надмірне тепло в квартирах висловлюють сьогодні мешканці індустріальної столиці Полтавщини — Кременчука, де діє потужна теплоцентраль. Однак на їхні прохання прикрутити пальники чи взагалі вимкнути опалення на період аномального осіннього тепла фахівці лише розводять руками. Мовляв, система централізованого теплозабезпечення — це не чайник, у якому воду можна підігрівати за індивідуальними замовленнями. Щоб вона функціонувала, теплоносій на виході повинен мати певну температуру. А взагалі вимикати опалення, щоб потім знову витрачати на підготовку до його запуску не менше тижня, — не лише дорого, а й ризиковано. Бо де гарантія, що згодом устигнеш вчасно ввімкнути тепло за справжніх морозів?
Тож мешканців багатоквартирних будинків, які скаржаться на перегрів, теплоенергетики, комунальники та міські чиновники й посадовці втішають фактично єдиною порадою: дочекатися... похолодання. Тоді, мовляв, одразу потрапите в зону комфорту й у власній квартирі. Щоправда, на запитання, чому при визначенні термінів початку опалювального сезону не були враховані прогнози синоптиків, ті, хто відповідає за теплозабезпечення багатоповерхівок, воліють не відповідати.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.