Десятий трамвайний вагон власного виробництва представили у КП «Вінницька транспортна компанія». Це подарунок колективу до 105-ї річниці з часу появи у місті над Південним Бугом першого трамвая.

Нові вінницькі трамваї «VinWay» відрізняються насамперед зовнішнім дизайном.

Фото з сайту Вінницької міськради.

«Приємно, що завдяки колективу компанії наше місто має власний бренд — трамваї з назвою «VinWay», яку містяни обирали на конкурсній основі, — зазначив міський голова Вінниці Сергій Моргунов. — Символічно, що новий вагон, другий протягом нинішнього року, виготовили напередодні пам’ятної для міста дати — 28 жовтня 1913 року у Вінниці вийшов на маршрут перший трамвай. Тоді він курсував від зупинки «Жіноча гімназія» (нині це загальноосвітня школа № 2) до залізничного вокзалу. Завдяки власному виробництву маємо можливість робити громадський транспорт більш сучасним, а головне — комфортним для перевезення пасажирів».
Сергій Моргунов подякував колективу також за низку реалізованих інфраструктурних проектів. Серед них — продовження трамвайної колії від Хмельницького шосе до вулиці Келецької, що дало змогу замкнути трамвайне кільце у мікрорайоні Вишенька. Додали ще один маршрут № 3 завдяки «вставці» трамвайної колії біля ринку «Урожай». Нові колії за безшумною технологією «оксамитовий шлях» проклали на площі Гагаріна у центрі міста. Старанням компанії у розвитку транспортної мережі місто отримало європейську відзнаку CIVITAS.
«Виготовляти власні трамваї дешевше, ніж купувати чужі, навіть якщо вони вітчизняного виробництва, — зазначив керівник КП «Вінницька транспортна компанія» Михайло Луценко. — Це вже десятий наш трамвай за три роки. Його виготовлення разом з придбанням необхідного обладнання коштувало 12,6 млн грн».
За словами керівника підприємства, у новому вагоні, довжина якого 32 метри, є уже звична низькопола вставка. Виділено місце для пасажирів на інвалідних візках та матерів з візками для немовлят. Вагон має більшу кількість сидінь — їх тепер не 50, а 60. Він складається з трьох секцій, обладнаний відеореєстратором для огляду всередині салону та зовні. Охочі можуть користуватися Wi-Fi.
Виготовляють вінницькі трамваї на колісній базі чеських машин марки КТ-4. Все інше роблять власними силами. Частину необхідного обладнання закуповують також у Чехії.

Віктор СКРИПНИК.