Власницю магазину з міста Шаргород оштрафували на 223 380 гривень за те, що в закладі працювали двоє продавців без офіційного оформлення. Фізичній особі-підприємцю (ФОП) довелося сплатити цю суму.
Інформацію про це поширила прес-служба управління Державної служби з питань праці у Вінницькій області, фахівці якої виявили факт порушення законодавства про працю. У повідомленні зазначається, що це перший випадок у роботі управління, коли ФОП не стала оскаржувати своє покарання в суді і сплатила штраф добровільно.
«Сірий» ринок зайнятості залишається проблемою в регіоні. «На початку 2016 року він коливався в межах 280 тисяч працюючих, — повідомив в інтерв’ю «Голосу України» голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій. — Чи не найбільше трудових ресурсів, офіційно не задіяних у секторі економіки, — в аграрній сфері. З 504 тисяч власників земельних паїв договори оренди оформили лише 440 тисяч, а де решта 65 тисяч? У них у власності майже 150 тисяч гектарів землі. Це великий ресурс, що міг би працювати на економіку регіону. Значна частина людей не оформляє трудових договорів на сезонних роботах. Усе це потребує легалізації». За словами керівника ОДА, процеси почали змінюватися на краще після запровадження нових вимог щодо пенсійного законодавства. Зрушення на краще відбулися після впровадження безвізового режиму. Стало більше можливостей для пошуку роботи. У роботодавців почали частіше вимагати офіційного оформлення трудових відносин. Однак загалом питання ще не вирішено. «У його позитивному розв’язанні є відповідальність обох сторін — роботодавця і працівника, який наймається на роботу», — наголошує Валерій Коровій.

Вінницька область.