Голова підкомітету з питань безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз, голова парламентської делегації в ПА НАТО, звернулася до Рахункової палати щодо фінансового аудиту використання коштів держбюджету на заходи із психологічної реабілітації та соціальної адаптації учасників АТО. Про це парламентарій написала на сторінці у Фейсбуці, коментуючи викриття Службою безпеки України фактів неналежного надання послуг з реабілітації військовослужбовців—ветеранів бойових дій.
І. Фріз звернулася до Рахункової палати України з проханням здійснити фінансовий аудит використання коштів держбюджету під час реалізації державної цільової програми «Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням».
«Переконана, що такі питання мають перебувати в постійному фокусі влади, з метою забезпечити максимально можливу ефективність використання коштів та якісного надання відповідних послуг, — наголосила депутат. — Схеми, що починають створюватися в цій галузі, мають миттєво викорінюватися. І я закликаю ветеранські організації та засоби масової інформації приділити максимальну увагу громадському демократичному контролю відповідної сфери. Що більшою буде публічна увага, то меншим буде бажання окремих осіб заробити на цьому».
Парламентарій висловила сподівання, що за результатами перевірки Рахунковою палатою буде максимально жорстка реакція правоохоронних органів на факти порушень та зловживань.

Чому бояться високих технологій?

Голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко взяв участь у форумі «Software Development», який об’єднав на одному столичному майданчику всіх представників галузі інформаційно-комунікаційних технологій. Традиційно у фокусі форуму були три ключові для галузі інформаційних технологій теми: глобальна конкуренція, розвиток бізнесу та кадрового капіталу, проблемні питання цифровізації України.
«Цифровізація вбиває корупцію, тому влада боїться цифрових технологій, — зазначив голова комітету. — Кошти, які можна отримати для публічних фінансів від цифровізації, набагато перевищують розміри позичок від МВФ. Проекти, які дозволять значно збільшити надходження до державно бюджету, лежать на поверхні. Електронні митні реєстри, які нівелюють проблему сірого імпорту, технології smart city, які оптимізують витрати на господарство в містах, і багато чого іншого. Ми дуже багато говоримо про цифрову економіку всередині галузі, як цифрові євангелісти, які несуть ідеї в маси. Але головна проблема в тому, що у вищих ешелонах влади роблять вигляд, що перехід на цифру не є першочерговим. За чотири роки в уряді не спромоглися провести адміністративну реформу. Лише створення єдиного органу влади, який відповідав би за цифрову реформу, ліквідація всієї тієї мережі департаментів та відділів, яка є, значно зекономили б бюджетні кошти».
Парламентарій також наголосив на потребі запровадження системи е-парламенту. «Але знову ж таки, прозорий е-парламент не дозволив би робити той безлад у сесійній залі, який є зараз. Отже, знову повертаємося до проблеми «вигоди», — зазначив у своєму виступі Олександр Данченко.

Факт

За даними ІТ Асоціації України, у 2018 році галузь ІТ (без телекомунікацій) зросла на 20% та сплатила до держбюджету 10 млрд грн податків.

Адміністративні послуги повинні бути наближені до громадян

Народні депутати України — члени Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко, Микола Федорук та Олександр Дехтярчук взяли участь у форумі «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави», що відбувся у Краматорську Донецької області, інформує офіційний сайт комітету.
Голова комітету Сергій Власенко акцентував увагу на позитивних кроках у впровадженні реформи місцевого самоврядування, зокрема, формуванні об’єднаних територіальних громад, передачі повноважень на місця, створенні центрів надання адміністративних послуг тощо. Разом з тим, є питання, які потребують вирішення і на законодавчому рівні, і на рівні органів виконавчої влади. Голова комітету зауважив, що на сьогодні немає чіткої стратегії впровадження реформи децентралізації і вона не в повній мірі синхронізована із базовими реформами освіти та охорони здоров’я. Також було наголошено на необхідності врегулювання питання служби в органах місцевого самоврядування, передачі органам місцевого самоврядування повноважень з розпорядження землями за межами населених пунктів, нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування, призначення перших виборів в об’єднаних територіальних громадах, які розташовані біля лінії розмежування.
Народні депутати України Микола Федорук та Олександр Дехтярчук під час панельної дискусії наголосили на необхідності прийняття законів України про засади адміністративно-територіального устрою, про службу в органах місцевого самоврядування, про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та деяких інших законодавчих актів України задля децентралізації та наближення до громадян адміністративних послуг.

Підготувала Анна ШЕВЧЕНКО.