Знаєте прапор Канади: дві червоні смуги, а посередині  на білій — кленовий листок. Замість кленового шанувальники канабісу стали малювати листок коноплі. Зрештою домоглися свого. 17 жовтня в Канаді легалізували вживання марихуани, ввівши в дію «The Cannabis Act». За кілька днів до цього було розповсюджено інформаційні листівки від уряду Канади, де роз’яснювалося, чому марихуана відтепер буде у вільному доступі.

В урядовій листівці зазначено, що «The Cannabis Act» створено, аби краще захистити здоров’я і безпеку канадців, тримати молодь осторонь вживання марихуани і щоб злочинці та організований кримінал не отримували прибутки».
Також у листівці опубліковано застереження. Тих, хто продаватиме марихуану особам, молодшим за 18—19 років (залежно від провінції і території Канади), суворо каратимуть. Легальний канабіс на упаковці має акцизний штамп. Марихуану не можна перевозити через канадський кордон. Як і алкоголь та тютюн, марихуана шкідливо впливає на здоров’я, особливо молоді. Серйозним кримінальним злочином є водіння машини й робота у стані марихуанного сп’яніння.
Ще до легалізації марихуани вона була у доступі для тих пацієнтів, які мали відповідний рецепт від лікаря. Як і алкоголь, тютюнові вироби, марихуана в Канаді продається лише в спеціалізованих закладах.
Специфічний запах марихуани — звичний у багатоповерхівках, де живе молодь, у парках, центрі міста. І від того, що марихуану легалізували, кількість споживачів канабісу, на мою думку, не зміниться. Зате зміниться дещо інше.
Прибутки від продажу алкоголю і тютюну, як відомо, дуже високі, й вони суттєво впливають на державний та місцеві бюджети. Тепер до цього приєднаються і вливання від продажу марихуани. І частина від цих коштів, сподіваються канадці, піде на систему охорони здоров’я. Адже раніше канадці шкодили здоров’ю курінням канабісу, гроші за його купівлю йшли злочинним угрупуванням, а за лікуванням курці зверталися до безплатної державної медицини.
У канадських школах постійно проводиться профілактична робота з дітьми та підлітками, їм розповідають про шкоду куріння та вживання алкоголю, тепер до цієї пропаганди додасться і заклик подумати двічі, перш ніж спробувати марихуану. Якщо не знаєш, як припинити якийсь рух, — очоль його. Ця фраза добре характеризує ставлення уряду Канади до марихуани. Це і прибутки в казну, і контроль за вживанням наркотику. Куріння марихуани — це другий алкоголь. З такими ж негативними наслідками: втрата здоров’я, аварії на дорогах, руйнування сімей. І чи продемонструють канадці свої загальновідомі виваженість та відповідальність, покурюючи канабіс, покаже час. А перші результати вже вразили: за лічені дні з магазинів зникли всі товарні запаси цього наркотику.

Ред-Дір, Канада.

Фото з сайту http://rusvesna.su.