«Вибори», які Росія хоче влаштувати 11 листопада на окупованих територіях Донбасу, перешкоджають виконанню Мінських угод. Такою є думка переважної більшості учасників відкритого засідання Ради безпеки ООН, що відбулося 30 жовтня. «Існують ознаки того, що так звані вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей можуть стати перехідним етапом для нового циклу збройної агресії Росії проти України», — заявив під час засідання Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко (на знімку).

Фото з сайту ООН.

Перед початком засідання Радбезу ООН представники восьми європейських країн, а саме: Великої Британії, Німеччини, Франції, Італії, Польщі, Бельгії, Нідерландів, Швеції, зачитали спільну заяву, в якій, зокрема, засудили намір сепаратистів провести 11 листопада на непідконтрольних територіях Донбасу місцеві вибори. У заяві, яку озвучила Постійна представниця Великої Британії в ООН Карен Пірс, міститься вимога до Росії припинити «фінансову та військову підтримку сепаратистів і вивести свої збройні сили та озброєння з території України». Представник Франції при ООН Франсуа Делатр також заявив, що Париж закликає РФ «використовувати свій вплив на сепаратистів, щоб переконати їх не проводити так звані вибори», інформує DW.
З вимогою скасувати фейкові вибори вже під час засідання Радбезу виступили і Сполучені Штати. Заступник Постпреда США посол Джонатан Коен наголосив, що вибори на цих територіях треба проводити за українським законодавством і за стандартами ОБСЄ. Він також заявив, що США мають намір зберігати санкції проти РФ до повного виконання Мінських угод. «Ми продовжимо накладати санкції на Росію за її дії на Донбасі і в Криму, доки вона повністю не виконає Мінські угоди і не поверне Кримський півострів Україні», — сказав він.
Несумісними з положеннями Мінських угод назвала фейкові вибори і заступниця Генсека ООН з політичних питань Розмарі Дікарло. «Я хотіла б нагадати, що пов’язані з виборами питання передбачено як частину комплексного пакета у Мінських угодах, і їх треба розглядати в рамках наявних переговорних механізмів», — сказала вона.
Натомість представник РФ в ООН Василь Небензя традиційно звинуватив Україну у невиконанні Мінських угод. При цьому він намагався переконати Радбез, що оскільки 11 листопада на окупованих територіях хочуть провести вибори так званих ватажків ДНР—ЛНР, то жодних порушень Мінських угод немає, бо, мовляв, там згадуються лише муніципальні вибори. При цьому Росія вимагала, щоб Радбез заслухав представницю самопроголошеної ЛНР Олену Кравченко. Проте Радбез відхилив цю вимогу, інформує ВВС-Україна.