Градус тарифного незадоволення в соціумі зростає

Попри те що нові ціни на «комуналку» не влаштовують нікого, масового гучного супротиву немає. І це добре, що вдається зберігати спокій. Та, з другого боку, це і насторожує. Бо з кожною новою платіжкою соціальне напруження продовжує зростати, й удаваний спокій нагадує затишшя перед бурею.
А поки що кожен по-своєму висловлює своє незадоволення тарифною політикою: хтось пише листи до уряду, хтось бурхливо обговорює її на своїй кухні, а хтось — береться за підручну зброю.

На знімку: такий вигляд мав автомобіль газівників, на який із сокирою в руках пішов боржник після їхніх намагань відключити від газопостачання його оселю.

Фото надано прес-службою управління Нацполіції в Хмельницькій області.

Нові квитанції тільки посилять агресивність

Саме так зустрів представників газової служби у своїй оселі мешканець Старокостянтинова. Перед початком опалювального сезону газівники проводили рейди-перевірки. Навідувалися насамперед до власників тих осель, за якими значаться величезні борги. Причому під час таких відвідин уже не просили і не попереджали про можливе припинення газопостачання, а перекривали крани до квартир боржників.
Така практика для Хмельниччини — не новина. Перед початком жовтня борги мешканців краю за спожите блакитне паливо становили понад 272 мільйони гривень. Причому не допомогли і субсидії. Бо із загальної суми 165 мільйонів гривень заборгували саме субсидіанти, яких в області минулого опалювального сезону було понад дві третини від загальної кількості споживачів. Люди не заплатили, ризикуючи залишитись без державної підтримки нинішньої зими. І це спонукає до певних висновків: найімовірніше, вони не так не хотіли, як не могли заплатити.
Газові борги вже були критичними напередодні опалювального сезону. Адже вони не давали змоги газопостачальникам закупити необхідні для опалювального сезону обсяги палива. До того ж у ПАТ «Хмельницькгаз» вкотре говорять про те, що через низькі фінансові надходження компанії вкрай проблематично готувати газорозподільну систему області до навантаження в опалювальний період. Відтак борг одних ставить під загрозу постачання всіх.
Щоб вивести ситуацію із глухого кута, газівники взялися до відключення боржників. Таких уже понад півтори тисячі. Їм при включенні газу доведеться сплатити не тільки борг, а ще й вартість послуг щодо відключення та підключення, що становить понад дві тисячі гривень.
Така перспектива, очевидно, вкрай налякала і згаданого на початку боржника зі Старокостянтинова. Зрозумівши, до чого йде, він пішов на газівників із сокирою. Добре, що дісталося лише автомобілю — від десятка ударів постраждали скло, фари, капот та дверцята машини.
Але чоловік хотів помститись не так людям, як самій ситуації. Бо поліцейським, котрі прибули на виклик, пояснив, що у певний момент втратив над собою контроль. Не дивно. А скільки людей втратять контроль над собою, коли отримають нові квитанції за «комуналку»?

Потім поповзе ціна на воду, тепло і...

Запевнення урядовців, що до кінця року (ну дуже короткий термін) і навіть до кінця опалювального періоду (можливо) газ більше не дорожчатиме, мало кого втішають. Бо ланцюгову реакцію запущено, і вже тепер фактично всі комунальні служби говорять про зростання цін на їхні послуги.
Свої підрахунки зробили у «Хмельницьктеплокомуненерго»: опалення та гаряче водопостачання теж стануть дорожчими. Не варто сподіватись, що після дорожчання газу для населення для теплопостачальних підприємств залишаться старі розцінки. Тож тепер усі тільки й чекають офіційного повідомлення про зміни. Залишається лише одна інтрига: коли — з грудня чи січня, і на скільки? Та вже тепер тепловики планують не відставати від газівників — хочуть збільшити тариф майже на 26 відсотків. У результаті вартість гігакалорії може зрости більш як на 300 гривень і перевищити півтори тисячі. Для хмельничан, які платять за нормативами без лічильника, ціна зросте з 28,38 гривні до 35,73 гривні за квадратний метр.
Майже таке само підвищення очікує і на гарячу воду. Тож кубометр подорожчає з 69—74 гривень до 85—92 гривень.
Можна не сумніватись, що таким шляхом підуть усі теплопостачальні підприємства області й країни. Просто тепер, не знаючи нових закупівельних цін на газ, не називають остаточних цифр. Підтверджують це ще в одному хмельницькому теплопостачальному підприємстві «Південно-Західні тепломережі». Досі тут утримували одні з найнижчих тарифів в області. Але це лише завдяки тому, що підприємство підтримує міський бюджет, покриваючи частину витрат. Якби не це, тепловики навряд чи змогли б розпочати опалювальний сезон — надто багато заборгували споживачі.

Не платили менше — то хто ж заплатить більше?

Ситуація доволі напружена. Не дивно, що хмельницька міська влада звернулася до сумління мешканців міста і закликала розрахуватися за «комуналку». А поки що заборгованість жителів обласного центру за всі види житлово-комунальних послуг перевищила 83,4 мільйона гривень. І хоча на порозі опалювального сезону дещо поліпшилася ситуація з розрахунками за послуги теплопостачальних підприємств, все одно залишився борг у 38,3 мільйона. Не дорахувався своїх 18 мільйонів гривень і «Хмельницькводоканал». Мільйонні суми не отримали управляючі житлові контори і підприємство, що вивозить сміття. У міськраді нагадують: «Негативний досвід інших міст мав би стати для хмельничан певною засторогою: якщо хочемо отримувати послуги від комунальників, зобов’язані вчасно платити за них. Нині ж ситуація досить непроста. Якщо така тенденція збережеться, тоді й хмельничанам доведеться розпрощатися зі звичним комфортом».

Кого просити, щоб збалансували сімейні бюджети?

Усе це правда. Але не варто забувати, яка критична ситуація у сімейних бюджетах сотень тисяч родин. До чиєї совісті мусять апелювати вони, аби і їм платили достатньо, щоб можна було вчасно і сповна заплатити за комунальні послуги?
Депутати Кам’янець-Подільської міської ради, шукаючи відповіді на це запитання на позачерговій сесії, прийняли звернення до Президента України, в якому вказують, що підвищення цін є неприпустимим і порушує конституційні права наших співмешканців на доступні комунальні послуги для всіх споживачів і конституційне право на достойний рівень життя. Наголошують: зростання комунальних тарифів, яке відбувалось останніми роками, значно випереджало підвищення доходів. А масове скорочення тих, хто раніше отримував субсидії, стало ще одним відчутним ударом для населення. Зважаючи на все це, депутати вимагають від Президента зупинити дію постанови Кабінету Міністрів щодо підвищення ціни на газ для населення та вжити заходів щодо скасування цієї постанови.
На місцях люди переконані, що високі чиновники повинні дослухатись до їхніх прохань. А якщо ні, то вони мають право запитати: чому вони повинні сумлінно і беззаперечно виконувати всі накази згори?

Хмельницька область.