Федеральна рахункова палата оприлюднила дані свого звіту про утримання німецького парламенту 2019: на це буде спрямовано 974 мільйони євро. Що приблизно на 100 мільйонів євро більше, ніж цього року.
Видання «Більд» з’ясувало, у зв’язку з чим заплановано такі витрати. Головна причина їх зростання — збільшення кількості депутатів. Нині їх у Бундестазі 709, що на 100 більше, ніж, приміром, 10 років тому. На утримання народних обранців буде спрямовано майже 460 мільйонів євро. Ще 137 мільйонів витратять на оренду та утримання будівлі парламенту, а 122 мільйони отримають у своє розпорядження парламентські фракції. Опозиція, зважаючи на великі витрати, наполягає на реформуванні виборчого законодавства, зокрема скороченні кількості депутатів.
Тим часом понад половина міст і громад ФРН, починаючи з 2012 року, підвищили податки на землю і підприємництво. Про це повідомляє консалтингова компанія Ernst&Young. Муніципалітети вдаються до такого кроку, щоб компенсувати дефіцит власних бюджетів: обидва податки є головним джерелом доходу для міст і громад, а розмір ставки вони можуть встановлювати самостійно.
Консалтингова компанія Ernst&Young також зазначає, що, відповідно до наведених даних, 53% муніципалітетів за цей час щонайменше один раз підвищили податок на підприємництво (інколи його ще називають промисловим податком), а 60% — збільшували податок на землю. Доходи громад від податку на підприємництво по всій країні зросли в середньому на 25%, а від податку на землю — на 17%.
Також Федеральне статистичне відомство днями оприлюднило звіт про доходи і витрати громадян Німеччини за 2016 рік. Воно зазначає, що майже кожен третій німець — 31% — віком старше 16 років не в змозі сплатити непередбачувані витрати на суму 985 євро і вище. Що становить понад 21 мільйон осіб.
У звіті статистичного відомства також ідеться про те, що майже п’ять мільйонів німців економлять на їжі і повноцінно харчуються лише кожного другого дня. Крім того, майже 13 мільйонів громадян не мають коштів для тижневої поїздки у відпустку один раз на рік.

Берлін.