Закарпаття визначено основним майданчиком проведення заходів до Дня української писемності та мови, які відбудуться в області 8—9 листопада. Тут проводитимуть творчі зустрічі, поетичні вечори, майстер-класи та виставки унікальних видань.
Краяни та керівництво області, районів і міст писатимуть всеукраїнський диктант національної єдності. Ще одна фішка: до проведення свята долучаться учасники фестивалю «Карпатська ватра» — українські письменники Карпатського регіону (Закарпаття, Львівщини, Буковини, Прикарпаття, а також Румунії, Угорщини, Словаччини та Польщі). Вони проведуть низку творчих зустрічей із викладачами української філології, школярами та студентами в Ужгороді. А у селі Великі Лучки Мукачівського району відкриють музей засновника Товариства української мови на Закарпатті Юрія Керекеша і презентують книжку про цього письменника.
В Ужгороді продемонструють рукописні книги та стародруки з фондів Мукачівської греко-католицької єпархії. На гостей свята, кажуть в ОДА, очікують: відкритий майстер-клас з рукописних кириличних шрифтів та чемпіонат скоромовок, переможці якого візьмуть участь в урочистому закритті Днів української писемності та мови.
У програмі також проведення поетичного марафону, тематичного круглого столу, книжкової виставки та прес-конференції за участю представників Міністерства культури України і керівництва Закарпатської ОДА.
Участь у концертній програмі візьме гурт «Riverland» (м. Дніпро), заслужений артист України Віталій Свирид і народна артистка України Марія Бурмака.
Урочисті заходи відбудуться в усіх районах області.