На знак шани до визначної постаті митрополита Андрея Шептицького в Космацькій ОТГ, що на Івано-Франківщині, провели низку заходів. Цими днями згадували людину, приклад якої дає наснаги берегти та захищати свою віру, оскільки саме 1 листопада 1944 року, на 79-му році життя, не стало духовного лідера УГКЦ. Розпочалися вшанування з молебню у греко-католицькій церкві Святої Трійці.

У бібліотеці № 1 села Космач представлено експозицію книг і статей із періодичних видань «Служіння церкві і народові». Бібліотекарка Анна Рибчук ознайомила відвідувачів з меценатською діяльністю митрополита (на знімку). Він щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, надавав стипендії молодим митцям. Заснував Український національний музей, де зібрано одну з найбільших у Європі колекцій іконопису.
Під час служіння єпископом УГКЦ в Івано-Франківську (на той час — Станіславові) створив єпархіальну бібліотеку та передав до неї тисячі книг з особистого зібрання. Народні доми, господарські кооперативи, лічниці, дитячі притулки, навчальні заклади, громадські організації — перелік меценатських справ Андрея Шептицького величезний. 1928 року у Львові він заснував Львівську богословську академію, яка на той час була єдиним українським вищим навчальним закладом на території Польщі. Під час Другої світової війни владика опікувався відділенням Червоного Хреста на Галичині, яке надавало велику допомогу пораненим, хворим та полоненим.
У Космацькій школі заступник директора з виховної роботи Оксана Деренович організувала тематичну книжкову виставка, мультимедійну презентацію «Історія однієї долі, яка змінила Україну» і показ фільму «Спадщина Андрея Шептицького».

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано Анною Рибчук.