У Чернівецькому обласному клінічному онкологічному диспансері відбулася презентація універсального ортовольтового апарату «Терад 200». Як заявив головний лікар диспансеру Ілля Тащук, на прилад чекали 18 років.
«Наявний короткофокусний рентген-терапевтичний апарат «РУМ-7» є морально та фізично застарілим. Середньо- та довгофокусний апарат «РУМ-13» не працює з 2006 року, його списали. Апарат рентген-терапевтичний універсальний «ТЕРАД 200» вартістю понад 10 млн грн куплено за рахунок обласного бюджету. Дякую за сприяння у його придбанні очільнику області Олександру Фищуку. Тепер проводимо навчання персоналу щодо роботи на новому обладнанні», — повідомив головний лікар. І зазначив, що лікування за допомогою рентгенотерапії ефективне навіть після того, як вичерпано можливості інших видів лікування.
Для онкохворих ця послуга буде безплатною. Для пацієнтів з іншими хворобами буде встановлено прийнятну ціну.
«Збереження здоров’я буковинців — найголовніше. Тому скеровуємо значні кошти на зміцнення матеріально-технічної бази лікарень. У жовтні в кардіодиспансері відкрито відділення інтервенційної кардіології та центр реперфузійної терапії, де сучасний ангіограф рятує життя буковинців з вадами серця. Рентген-терапевтичний апарат онкодиспансеру дасть змогу надавати високоспеціалізовану допомогу 600—800 пацієнтам на рік», — розповів голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук.
На таких рентген-терапевтичних апаратах проводиться лікування хворих зі злоякісними новоутвореннями — раком шкіри, нижньої губи, вульви, грибовидним мікозом, передопераційного опромінення меланоми шкіри, МТ в кістки скелета, неглибоко розташовані лімфовузли тощо.

Чернівецька область.

На знімку: голова ОДА Олександр Фищук та головний лікар онкологічного диспансеру Ілля Тащук.