Понад п’ять мільйонів тонн зерна ранніх і пізніх культур зібрали аграрії Вінниччини.

Інформацію про щедрий урожай повідомив керівник обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук на прес-конференції для журналістів 1 листопада. Середня врожайність — 67,1 ц/га. Левову частку намолоченого збіжжя становить зерно кукурудзи. За словами посадовця, на елеватори й у комори його доставлено 2,8 млн тонн. Решта 2,2 млн тонн — збіжжя ранніх зернових культур.
— За прогнозами фахівців, у полі ще залишається приблизно мільйон тонн зерна, — уточнив Микола Ткачук. — Із загальної площі качанистої 385 тис. га врожай зібрано на 71 відсотку. Середня врожайність кукурудзи, як ніколи, висока — на круг збирають по 101,1 ц.
Рекордні врожаї зернових пояснюють насамперед застосуванням сучасних технологій. Незважаючи на посушливу весну, а потім дощову погоду на початку жнив, вал очікують найвищий за всі попередні роки. Крім кукурудзи, ще збирають сою, її обмолочують на останніх гектарах із загальної площі 113,2 тис. га. Зібрано майже 330 тисяч тонн за середньої врожайності 29 ц/га.
Одночасно завершується сівба озимих культур. Насіння поклали у ґрунт на площі 329,5 тис. га, це майже 95 відсотків від запланованого. Найбільший клин відвели під озиму пшеницю — понад 300 тис. га.

Вінницька область.