Майданчик Рівненської АЕС відвідала народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька (на знімку) з метою обговорення нагальних для атомників проблемних питань, які потребують допомоги в їх вирішенні.

Парламентарій провела зустріч із керівництвом та профспілковим активом електростанції. Генеральний директор РАЕС Павло Павлишин, розповів про поточну ситуацію та останні виробничі досягнення на підприємстві. Про дискримінаційний тариф НКРЕКП відносно атомної генерації, про заборгованість ДП «Енергоринок» перед НАЕК «Енергоатом» на більш як 13 мільярдів гривень, прийняття законопроекту 
№ 3131 та майбутнє атомників з поліськими енергетиками вела відкриту розмову Вікторія Войціцька, яка вже вдруге цьогоріч відвідала майданчик Рівненської АЕС: «Опікування долею енергогенеруючого підприємства та його персоналом є моїм обов’язком. Вважаю, що кожен відповідальний політик має безпосередньо бачити і чути працівників атомної галузі, яка є однією з ключових для національної економіки і безпеки. Сьогодні ми бачимо, що оновлений склад енергетичного регулятора продовжує філософію попередників, де для приватної генерації забезпечуються надприбутки за рахунок державної компанії. Цю ситуацію треба негайно виправляти, адже вона зумовлює стрімке зниження рівня життя атомників та призводить до відтоку висококваліфікованих спеціалістів, які несуть на своїх плечах таку відповідальну ношу і забезпечують понад половини електроенергії держави».
Секретар Комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки зауважила, що вимагати перегляд тарифу для «Енергоатома» потрібно лише спільними зусиллями. Народний обранець також відзначила, що сьогодні НАБУ відкрило кримінальне провадження та ведуться слідчі дії щодо схеми «Роттердам+», яка дала змогу отримувати тепловій генерації в 3,5 разу більший тариф, аніж атомній.
«Саме атомна енергетика є стратегічно важливою для всієї України. Це надзвичайно високий за світовими мірками рівень технологічної та екологічної безпеки, це один з небагатьох секторів країни, який наростив свій потенціал за останні 25 років, — резюмувала Вікторія Войціцька. — Люди, багато які вже не в першому поколінні працюють на Рівненській АЕС, мають у собі сили з надією дивитися в майбутнє. Цьогоріч на 20 років було продовжено термін експлуатації енергоблока № 3 — на вдвічі довший термін, ніж зазвичай. Це заслуга професійного персоналу і керівництва РАЕС. Розробляються плани щодо підвищення потужності блока-мільйонника станції до 103 відсотків від проектної, а також проводяться попередні оціночні роботи щодо будівництва п’ятого енергоблока станції, потенційна потужність якого може становити 1200 МВт. А це ще щонайменше 20—40 років стабільної роботи Рівненської АЕС та 20—40 років стабільного джерела чистої енергії для кожного мешканця України».

Вікторія ЛЕОНОВА, керівник прес-центру  Рівненської АЕС.

Фото надано автором.