У графіку гастролей містами України Українська капела бандуристів ім. Т. Шевченка на чолі з художнім керівником Олегом Махлаєм із США викроїла час, щоб побувати у Національному історико-меморіальному заповіднику «Поле Берестецької битви», що в селі Пляшева Радивилівського району. На цьому святому місці, за словами гостей, вони хочуть «помолитися піснею за Україну».

До речі, гастролі Україною, присвячені століттю створення капели, мають на меті не лише ознайомити мешканців нашої країни з творчістю колективу, а й налагодити зв’язки з нашими бандуристами, організувати обмінні концерти. В репертуарі капели з Детройта понад 600 творів. Тому не дивно, що у 1992 році за популяризацію музичної спадщини вона стала лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка.
Сам колектив бере початок з «Кобзарського хору». Його 1918 року заснував у Києві Василь Ємець. На початку Другої світової радянська влада припинила його діяльність. У 1941 році колектив відновлений за участю багатьох його колишніх членів, у 1949-му емігрував до США. Понад 50 учасників капели — американці та канадці з числа емігрантів з України у другому, третьому і четвертому поколінні. Вони не професійні музиканти, мають різні спеціальності, але залюбки виступають у складі капели, яка має особливість — її музиканти плекають і зберігають рідкісний харківський спосіб гри на бандурі.

Олександра ЮРКОВА.
Фото з інтернет-ресурсу.