З радником апарату прем'єр-міністра Канади Адамом Терешковскі та першим секретарем посольства Канади в Україні Пітером Янурою, які перебували з робочою поїздкою на Закарпатті, провів зустріч голова ОДА Геннадій Москаль.

Канадські посадовці цікавилися ситуацією в області, зокрема, щодо ключових аспектів сьогодення -- майбутніх президентських виборів, отримання Томосу, стану українсько-угорських відносин.

-- Нам вдалося зберегти дружні відносини з сусідньою Угорщиною, попри суперечки між Києвом та Будапештом, -- цитує Геннадія Москаля прес-служба ОДА. -- Загалом ми плідно реалізуємо спільні проекти з усіма нашими європейськими сусідами, і цій традиції вже багато років. Питання конфліктних відносин є абсолютно надуманими і штучними, населення Закарпаття цього категорично не підтримує і не сприймає.

Головними ризиками для Закарпаття очільник області назвав втручання у життя регіону російських спецслужб, які вчиняють різного роду провокації, намагаючись розхитати ситуацію у багатонаціональному регіоні.

За його словами, всі факти були успішно розслідувано, причетні особи знайдено. З ними працюють правоохоронні органи. А серед провокаторів не було жодного закарпатця.

Канадські посадовці, стверджують далі в ОДА, переконалися, що не вся інформація про Закарпаття, яку подають у ЗМІ, відповідає дійсності. Натомість керівництво області виконує свою головну функцію: забезпечує економічну та соціально-політичну стабільність.

-- Закарпаття -- досить цікава область, і про неї хочеться дізнатися якнайбільше, -- зауважив Пітер Янура. -- Мені особисто близький цей регіон, адже мої батьки родом зі Словаччини, зовсім неподалік від Ужгорода. Ми бачимо, що є багато проблем, спільних для всіх регіонів України, але Закарпаття має й свою специфіку, зумовлену багатим історичним минулим.

Домовлено продовжувати діалог, який з часом має поглибитися і перерости в обопільно вигідну співпрацю.

Василь НИТКА.

Ужгород.

Голос України