Якщо хтось був подумав, що пенсійну реформу успішно завершено, і тепер щасливі пенсіонери можуть скористатися усіма благами соціальних перетворень, мусимо розчарувати. Робота над законодавством, що мусить гарантувати достойну старість, не припиняється ні на мить...

Озвучено черговий механізм пенсійних перетворень. Цього разу — на досвіді ЄС. Названо три основні перешкоди для успішного впровадження накопичувальної системи пенсій: неможливість забезпечити зростання купівельної спроможності заощаджень, можливе зростання дефіциту бюджету і політичні ризики. Допомогти мінімізувати ці ризики мусить досвід країн ЄС. Однак лише небагатьом з них вдалося успішно реформувати пенсійні системи, а тому досвід значної частини країн Східної Європи є скоріше негативним, пише глава підрозділу з управління локальними активами групи ICU Григорій Овчаренко. За його словами, більшість з цих країн не змогли досягти запланованих показників зростання прибутковості під впливом слабкого економічного розвитку і негативних світових тенденцій, особливо — кризи 2008 року.
«Призупинення або зменшення розміру внесків до накопичувальної системи довелося саме на посткризовий період. Так, країни Балтії значно зменшили обсяг внесків у 2009-2010 роках. Хорватія, Словаччина і Естонія повернули частину внесків у солідарні системи, а Угорщина і Польща, внаслідок зростаючого бюджетного дефіциту, змушені були провести націоналізацію пенсійних накопичень населення», — зазначає експерт. Для України, на його думку, хорошим зразком реформування в умовах невизначеності буде Велика Британія. «З 2012 року там введена накопичувальна система з паритетним і незначним розміром внесків від працівників (1%) і роботодавців (також тільки 1%). Система пропрацювала майже п’ять років до моменту збільшення внесків. Це було спеціально зроблено для того, щоб мати можливість відпрацювати всі можливі питання не в теорії, а на практиці. Цей шлях можливий і для України», — резюмував Овчаренко.
Ну, і, нарешті, чого очікувати співвітчизникам у результаті чергової індексації пенсій. Більшість отримає надбавку аж у... 62 грн, в той же час тим, у кого максимальні пенсії, виплати збільшать на 600 грн. Так, розмір мінімальної пенсії прив’язаний до прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Нині він становить 1 435 грн, а з наступного місяця збільшиться до 1 497 грн. Максимальна пенсія (10 прожиткових мінімумів) нині дорівнює 14,3 тис. грн, а з 1 грудня підніметься до 14,9 тис. грн. Нагадаємо: щоб отримати право на пенсію, українець повинен мати як мінімум 15 років стажу. Якщо він менший — буде призначена соціальна допомога, розмір якої повинен компенсувати різницю між одержуваною сумою і прожитковим мінімумом. От тільки як бути тим, у кого стаж більше 25—30 років, а пенсія дорівнює прожитковому мінімуму, експерти та чиновники Мінсоцполітики та ПФУ чомусь уперто мовчать.
Що стосується заяв про перерахунок виплат із 1 березня наступного року, то, на думку експертів, вони, насамперед, пов’язані з виборами, каже економіст Андрій Новак. А ще — пенсії в Україні мають поступово зростати через інфляцію. «Це загравання з людьми. Адже за місяць в Україні відбудуться чергові вибори», — наголосив економіст.
І про бюджет. Варто нагадати, що Верховна Рада ще18 жовтня ухвалила у першому читанні законопроект про державний бюджет на наступний рік.
Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко вважає, що є високі шанси ухвалити його вже 22 листопада. Додамо, якщо ніщо не завадить...
Між тим до Києва вже прибули експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) для консультацій щодо Держбюджету-2019, ухвалення якого є умовою надання Україні фінансування за новою програмою stand by. Утім, це вже тема наступного тижня.

Підсумовував Віктор БОНДАР.