Патріарх Філарет: «Проситимемо Верховну Раду перейменувати УПЦ МП»

УПЦ КП та УАПЦ продовжують підготовку до об’єднавчого Собору, на якому мають обрати Предстоятеля Української православної церкви — йому і буде вручено Томос — документ про автокефалію, прийнятий Святим Синодом Вселенського патріархату.

— Скликання Собору залежить від Вселенського Патріарха, — зазначає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. — Тому ми сподіваємося, що найближчим часом буде скликаний цей Собор, але назвати дату його скликання не можемо, тому що це залежить від Вселенського Патріарха.
Про своє рішення Константинопольський Патріарх Варфоломій I оголосить після остаточного узгодження всіх позицій учасників історичного засідання. Активним учасником процесу речник УПЦ КП, архієпископ Євстратій Зоря називає Президента України Петра Порошенка. В інтерв’ю, розміщеному на сайті Київської патріархії, він зазначає: «Тут є дуже важливою його роль як глави держави, він може безпосередньо контактувати з усіма сторонами, учасниками цього процесу. Мені здається, що важко переоцінити роль Президента, можна тільки побажати йому Божої допомоги, мудрості, натхнення і успіху. Насправді питання, яке вирішується, воно дуже великої ваги з точки зору європейської і світової безпеки. Українська церковна незалежність від Москви, утвердження Української автокефальної церкви — це завершення російського неоімперського проекту. Хочуть вони цього чи не хочуть, але без Києва російський неоімперський проект є неможливим для здійснення. Тому що тоді історія Московії починається з початку XIV століття, з Івана Калити і з ханського ярлика. З надання татарським ханом московському князю титулу Великого князя і дорученням йому від ханського імені керувати князівствами Русі, підвладними Золотій Орді».
Ще один крок на шляху створення незалежної Української церкви зроблено 3 листопада — у Стамбулі Петро Порошенко та Варфоломій I підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенською патріархією. У документі, зокрема, зазначається: «Вселенський Патріарх надає Томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його обраному на Соборі Предстоятелю; Українська держава відповідно до Конституції і законів надає цим процесам сприяння».
Також в угоді вказано, що в Києві буде зареєстровано місію Вселенського Патріарха — це посольство сприятиме зв’язкам незалежної Української церкви зі світовим православ’ям.
«Це і є Ставропігія (Представництво), відкриття якого передбачено тим самим рішенням Синоду Вселенського патріархату, яким підтверджено надання автокефалії Православній церкві в Україні і знято заборони з Філарета, Макарія і їх послідовників», — наголошується в підписаному у Фанарі документі.

Представництво Вселенського Патріарха буде розміщено в Києві, в Андріївській церкві (на знімку). Нагадаємо, що 18 жовтня Верховна Рада прийняла закон «Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника «Софія Київська», яким культова споруда, що перебуває у державній власності, передається в безоплатне постійне користування Вселенської патріархії для здійснення богослужінь, церемоній, релігійних обрядів. Запланована реконструкція пам’ятки архітектури, яка має закінчитися 2020 року. Радник Президента України, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко допускає, що в разі необхідності реконструкцію буде прискорено.
На Архієрейському соборі крім виборів Предстоятеля також має бути затверджений статут УПЦ.
— Це буде статут загальний, український, який відбиватиме закони України, і погоджений із українськими законами, з одного боку, а з другого —і сутність православної церкви, тобто її структуру, її положення, її можливості, — наголошує Філарет.
Він також заявляє, що готовий очолити Помісну українську церкву, якщо це йому доручить об’єднавчий Собор. І наголошує, що Вселенський Патріарх хоче, щоб УПЦ очолював архієпископ-митрополит, а не Патріарх. Синод УПЦ КП вже змінив правила титулування глави Київського патріархату — тепер є повний офіційний титул та скорочені його варіанти, що використовуються у богослужінні, повсякденному житті та у відносинах з іншими помісними церквами. Так, повний офіційний титул Філарета звучить як Святійший і Блаженнійший Філарет, Архієпископ і Митрополит Києва — Матері міст Руських, Галицький, Патріарх всієї Руси-України, Свято-Успенських Києво-Печерської та Почаївської лавр Священноархімандрит.
Скорочений титул має таку форму: «Святійший Філарет, Патріарх Київський і всієї Руси-України». Євстратій Зоря зауважує, що титули змінені відповідно до історичних традицій та з огляду на ті зміни, що відбуваються в церкві. Він зазначає, що лаври Печерська та Почаївська давно є Ставропігіями Київського престолу — згідно із соборними рішеннями ще 1991 і 1993 років.
Під час інтерв’ю в ефірі українського радіо Патріарх Філарет зазначив, що не може сказати, хто б міг бути його конкурентом на виборах глави Помісної церкви. Він наголосив: «Не тому, що я вважаю себе таким. А тому, що Москва зробить усе, щоб зруйнувати Українську православну церкву. І тому заради того, щоб зберегти УПЦ і довести до завершення, я повинен працювати до кінця... Якщо мені Архієрейський собор довірить. Якщо не довірить, то я з себе відповідальність знімаю».
За словами Патріарха в об’єднавчому Соборі українських православних церков візьмуть участь понад 60 єпископів — 40 з них представлятимуть УПЦ Київського патріархату, 12 єпископів — Автокефальну церкву (УАПЦ) і мінімум 10 єпископів — Московський патріархат.
«Для того щоби не перетворити Собор на щось протилежне тому, що задумується, є механізм. Участь у зібранні братимуть ті, хто звернувся до Вселенського Патріарха, а також представники від Вселенського Патріарха», — зазначає на своїй сторінці у Фейсбуці речник УПЦ КП. І роз’яснює: «... Яка підстава для архієреїв Московського патріархату приходити на Собор, якщо вони проти автокефалії. Уявімо собі, митрополит Онуфрій чи митрополит Антоній, які проти автокефалії і про це заявляють, таки прийдуть на Собор. Вони скажуть, що хочуть взяти участь. Вони ж архієреї? Саме так. З України? Так. Значить, скажуть вони, ми — члени Собору і ми проти об’єднання, проти автокефалії. Вони не самі прийдуть, а приведуть 90 архієреїв Московського патріархату. Саме тому ми наголошуємо, що

у Соборі беруть участь ті архієреї, які звернулися до Вселенського Патріарха з проханням надати Томос про автокефалію, а не всі архієреї, які є православними і розміщуються на території України».

Тим часом у Російській православній церкві поширили інформацію про те, що глави УПЦ КП Філарет та УАПЦ Макарій не зможуть взяти участь у виборах глави Помісної церкви. «Є інформація про лист з Фанара, спрямований в Київський патріархат і УАПЦ, згідно з яким у виборах не зможуть взяти участь ні Філарет, ні Макарій», — заявив митрополит Бориспільський і Броварський УПЦ Московського патріархату Антоній.
Цю заяву Євстратій Зоря назвав «черговим московським інформаційним вкиданням». У Фейсбуці він написав: «Протягом років та десятиліть Московський патріархат боровся проти автокефалії Української церкви. І головною мішенню цієї московської боротьби був і залишається Святійший Патріарх Філарет.
Тому зовсім не дивно, що в час, коли Вселенський Патріарх Варфоломій та Президент України Петро Порошенко підписали у Вселенській патріархії документ, яким гарантовано і безпосередньо наближено момент отримання Українською церквою Томосу про автокефалію — Москвою робиться чергове інформаційне вкидання. Його явна мета — ускладнити ситуацію, посіяти суперечки, перешкодити процесу, що нині підходить до успішного завершення.
Нагадаю, що раніше представники МП багато разів повідомляли перекручену інформацію чи відверту неправду, поширювали хибні «прогнози» у питанні української автокефалії».
Архієпископ наголошує: «Жодної заборони на висунення з будь-якої сторони немає і не може бути. Є обмін думками як частина нормального процесу, спрямованого на досягнення спільної мети — кращого майбутнього для Церкви в Україні.
Однак слід відзначити, що сам виборчий процес і висунення кандидатів відбуваються ЛИШЕ на Соборі, отже всі розмови ДО Собору відбуваються в контексті обговорення можливостей».
Як повідомляє церковне агентство Orthodoxia. info, посилаючись на керівника прес-служби Київського митрополита (МП) Онуфрія, архієпископа Ніжинського Климента, УПЦ МП вважає неможливою участь в об’єднавчому Соборі. «Близький соратник Онуфрія наголошує, що вважає неможливою свою участь, а також участь усіх членів Української церкви (Московського патріархату, на думку РПЦ, єдиної канонічної в Україні) в Об’єднавчому Синоді українських єпископів», — пише видання. Климент також вважає сюрреалізмом рішення Константинополя про скасування документа, яким запроваджувався Московський патріархат на території України, а саме рішення від 1686 року.
Нагадаємо, що 15 жовтня в Мінську відбувся синод РПЦ, на якому було прийнято «Заяву священного Синоду» у зв’язку з наданням Українській церкві автокефалії і оголошено про розірвання євхаристійного спілкування зі Вселенською патріархією. При цьому РПЦ вдалася до погроз, зокрема заявила про припинення служіння в Храмі Гроба Господнього, якщо Єрусалимський патріарх підтримає рішення Варфоломія I надати автокефалію УПЦ.
Найімовірніше, Архієрейський собор відбудеться у храмі Святої Софії, який має тисячолітню історію і де була кафедра київських архієреїв.
Патріарх Філарет зазначає, що священики та миряни, які не захочуть бути в Українській православній церкві, повинні називатись Російською православною церквою в Україні. Він зазначив, що Київський патріархат звернеться до Верховної Ради України з проханням ухвалити закон про єдину православну церкву в Україні, а також про зміну назви УПЦ Московського патріархату на Російську православну церкву в Україні.
— Чого ми вимагатимемо? Щоб в Україні була Українська православна церква і щоб РПЦ не ховалася під назвою «українська», будучи по суті російською. І тому ми проситимемо Верховну Раду, щоб вона прийняла закон про те, що в Україні одна православна церква, а друга православна церква повинна називатися російською. Тим більше, богослужіння звершуються церковнослов’янською мовою, проповідь — російською, захищають інтереси на сході російські, — каже глава УПЦ КП.
Він також наголосив, що нині Москва під виглядом захисту православних намагатиметься втрутитися в українські церковні справи та нагнітати ситуацію навколо процесу отримання Томосу. Він також зазначає, що українська сторона не допустить жодного насильства.
Вселенський Патріарх Варфоломій закликав Російську православну церкву змиритися і визнати право українців на автокефалію. Про це він заявив на зустрічі з митрополитом Неакрінійским і Каламарійским Іустином, інформує РІСУ з посиланням на РІА Новини.
«Проблема України стала причиною, що ми зіткнулися з братською Церквою Росії. Їй важко зрозуміти, що як Вселенський патріархат звільнив так багато народів на Балканах, чим послабив себе, але визнав їх право на внутрішнє самоврядування, незалежність церковну, автокефалію і видав Томос про створення помісних незалежних церков, так і Москві варто було б визнати, що український народ, який вона в порядку не православному отримала на кілька століть у свою юрисдикцію, або точніше в управління, що цей майже п’ятдесятимільйонний народ має право на церковну незалежність, на автокефалію», — сказав Вселенський Патріарх.

Світлана ЧОРНА.
Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.