У Житомирі завершилася Міжнародна хореографічна асамблея імені Наталії Скорульської. Вона була присвячена 60-річчю створення балету «Лісова пісня». Його поставили балерина Наталія Скорульська та відомий балетмейстер Вахтанг Вронський. Саме цей тандем створив ту саму версію, яка вже шість десятиліть незмінна і з успіхом проходить у всіх театрах балету. До речі, цього разу дочка Вронського — Наталія — була почесним членом журі. Загалом Житомир прийняв понад півтисячі учасників асамблеї в різних номінаціях: класичного танцю, сучасного танцю і народного танцю. Прибули також гості з міст-побратимів: Польщі — міста Плоцьк, та Грузії — з міста Кутаїсі. Заслужений артист Грузії Каха Читая, який був у складі журі, зізнався, що не очікував у Житомирі такої уваги до балету. Одній із юних балерин — лише чотири роки, і вже рік вона ходить на репетиції.
Уперше в рамках асамблеї відбулася благодійна акція на підтримку онкохворих дітей: за кошти від продажу квитків на сучасну балетну виставу «Діти Ночі», а це сто тисяч гривень, придбано обладнання для онкогематологічного відділення обласної клінічної дитячої лікарні. Причому це була прем’єра вистави у виконанні малої трупи і провідних солістів Національної опери Катерини Кухар і Олександра Стоянова, які й були ініціаторами благодійної акції. До речі, саме вони створили одну з інтриг конкурсної програми: започаткували іменне Гран-прі.
Премію імені Наталії Скорульської отримав ансамбль фольклорного танцю «Баграті» (місто Кутаісі, Грузія). Іменне Гран-прі присуджено солістці Єлизаветі Лазовській з Києва. А кубок міського голови Житомира отримав ансамбль пісні і танцю «Діти Плоцька» з Польщі.

Житомир.