ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 6 листопада

Верховна Рада утворила Тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів. За проект відповідної постанови парламенту проголосували 259 народних депутатів. Головними завданнями такої комісії визначено проведення перевірки ходу розслідування правоохоронними органами нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів; встановлення, збір інформації та отримання пояснень; ініціювання питання про притягнення винних осіб до відповідальності, передбаченої законодавством України тощо. ТСК утворено у складі 18 депутатів, головою комісії обрано позафракційного депутата Борислава Березу, заступником голови — Сергія Алєксєєва (фракція БПП). Комісія діятиме три місяці з дня її утворення.

Генеральний прокурор Юрій Луценко.

 

Під час засідання.

 

Глава Національної поліції України Сергій Князєв, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Зранку після виступів від фракцій Верховна Рада вирішила заслухати о 12.30 інформацію керівників правоохоронних органів — МВС, ГПУ і СБУ — щодо стану розслідування нападів на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк, котра померла 4 листопада в опіковому відділенні Київської міської лікарні № 2, та інших громадських активістів. Пропозицію Голови Верховної Ради Андрія Парубія про запрошення до парламенту правоохоронців підтримали 222 народні депутати за необхідних 150. Далі глава парламенту на вимогу двох фракцій оголосив перерву та запросив лідерів фракцій на консультації щодо створення у парламенті ТСК. Адже напередодні представники різних фракцій заявили, що блокуватимуть парламентську трибуну, якщо ТСК не буде створено.
А. Парубій закликав парламент надати політичну оцінку стану розслідування нападів на громадських активістів. Він наголосив, що факти посягання на життя Катерини Гандзюк та інших активістів мають перебувати під пильною увагою парламенту. «Смерть громадської активістки Катерини Гандзюк не має залишитися непокараною», — наголосив він та від імені Верховної Ради і себе особисто висловив співчуття рідним та друзям Катерини. Народні депутати вшанували пам’ять К. Гандзюк хвилиною мовчання.
Після майже двогодинної перерви головуючий оголосив, що лідери депутатських фракцій досягли домовленості щодо створення ТСК та доручив Регламентному комітету максимально швидко розглянути це питання.
Парламент заслухав згідно із попереднім рішенням керівників правоохоронних органів — Генерального прокурора Юрія Луценка, керівника Національної поліції Сергія Князєва та голову СБУ Василя Грицака.
Генпрокурор Ю. Луценко розповів про кримінальне провадження щодо замаху на життя громадської активістки К. Гандзюк, порушене за ст. 115 ККУ — навмисне убивство. Генпрокурор повідомив, що особисто відвідував потерпілу К. Гандзюк у лікарні й отримав від неї інформацію про ймовірних причетних до злочину та що було порушено ще одне провадження.
За словами Ю. Луценка, наразі є два провадження — щодо виконавців і організаторів злочину, яких уже встановила Нацполіція, та щодо пошуку замовника злочину, яке веде СБУ. Було встановлено, що злочин щодо К. Гандзюк був спланований і реалізований п’ятьма підозрюваними, які були затримані, але потім деяким особам цей запобіжний захід було змінено. Всі підозрювані були учасниками АТО, один із яких там отримав тяжке поранення. Слідство вважає організатором громадянина Торбіна, а інших — виконавцями.
Генпрокурор повідомив, що слідство провело 367 допитів осіб, імовірно причетних до цієї групи, проведено 21 експертизу. На сьогодні висунуто підозру 12 особам, які, можливо, були замовниками цього злочину, про частину з них висловлювалася і сама К. Гандзюк.
Водночас Ю. Луценко заявив, що витік інформації ускладнив роботу слідства. «Фактично ми вважаємо майже доведеною вину виконавців та організаторів. Після завершення молекулярної та судово-медичної експертизи ця частина справи буде передана до суду — не пізніше кінця року, — сказав Генпрокурор. — Щодо замовника злочину слідство має версії і рухається до завершення й цієї частини роботи. До вчорашнього дня я був впевнений, що спрацюємо ефективно, однак відучора після «піару на крові» навколо цієї справи одна з версій слідства витекла у ЗМІ». За словами Луценка, те, що відбувся витік інформації, на 30 відсотків зменшило імовірність вийти на замовника злочину.
Генпрокурор застеріг, щоб створення ТСК, на чому наполягають депутати, не зашкодило розслідуванню. «Не розумію, що робитиме ТСК при незакінченому слідстві, адже будь-яка інформація слідства становить таємницю, прокурор не дозволить допуск до будь-якого документа слідства. Вчорашній витік інформації підірвав успішність діяльності слідства», — сказав Ю. Луценко.
«Організаторам ТСК потрібен не результат, а піар для боротьби за владу», — сказав Генпрокурор та закликав не використовувати загибель К. Гандзюк у політичних цілях.
Наприкінці виступу Генпрокурор заявив, що подає Президенту свою заяву про відставку. На пропозицію депутатів головуючий поставив на рейтингове голосування заяву Ю. Луценка про відставку, однак за неї проголосували лише 38 депутатів, проти — 110, утримались — 11, не голосували — 173.
Глава Нацполіції С. Князєв поінформував про деякі обставини вчинення замаху на К. Гандзюк та хід розслідування цього злочину, продемонструвавши слайди та відео. За його словами, Національна поліція допитала як свідків 367 осіб, призначила 21 судову експертизу, провела дев’ять обшуків, чотири слідчі експерименти, 26 оглядів, 100 негласних слідчих дій відносно 31 особи. С. Князєв повідомив, що встановлено особу продавця сірчаної кислоти, а також під час опрацювання записів відеокамер на місці злочину було встановлено особу покупця. Після його затримання було затримано організатора злочину та його спільників. «Слідством з’ясовано, що організатор за побиття Гандзюк обіцяв винагороду в сумі п’ять тисяч доларів, а потім плани злочинців змінилися і вирішили застосувати щодо Гандзюк сірчану кислоту», — сказав С. Князєв. За його словами, один із співучасників використовувався як водій і очікував в автомобілі, ще один був спостерігачем у дворі. Пляшку із кислотою, якою облили Катерину, викинули у річку, де її знайшли поліцейські. Ще одну пляшку із сірчаною кислотою виявлено в будинку одного із підозрюваних. П’ятьом підозрюваним оголошено підозру. «Досудове розслідування поліцією фактично завершено, здобуто докази, які має врахувати суд», — заявив глава Нацполіції. За його словами, разом із ГПУ прийнято рішення про передачу провадження до головного слідчого управління СБУ для подальшого розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності замовників замаху на К. Гандзюк.
Голова СБУ Василь Грицак повідомив, що розслідування велося скоординовано слідчими Нацполіції, процесуальними керівниками — прокурорами і співробітниками СБУ. За його словами, прийнято рішення об’єднати два провадження в одне, всі матеріали уже перебувають у Києві. При цьому В. Грицак заявив: «Оприлюднення даних досудового розслідування не сприяє ясності й чесності у веденні цієї справи. Надання будь-якої інформації може зашкодити і бути використаним виконавцями злочину для свого захисту». Водночас керівник СБУ пообіцяв інформувати про хід подальшого розслідування у рамках можливого.
Під час обговорення народні депутати також наголошували на необхідності неупередженого розслідування справи К. Гандзюк, застерігаючи від політичних спекуляцій.
Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак застеріг, щоб ТСК не була заполітизована і не перетворилася на чергове шоу. «Головне — не допустити реваншу проросійських сил у державі. Гандзюк говорила, що в Херсоні діє мережа російської агентури», — сказав М. Бурбак, закликавши правоохоронні органи викрити цю мережу.
Микола Скорик (фракція Опоблоку) приєднався до позитивних слів на адресу правоохоронних органів, які розслідують справу К. Гандзюк. Фракція вирішила підтримати створення ТСК. «Якщо живемо у правовій парламентсько-президентській державі, парламент повинен мати контрольні функції і можна поєднати таємницю слідства із повноваженнями ТСК у рамках чинного законодавства», — зауважив він.
Сергій Соболєв («Батьківщина») наголосив, що головна мета створення ТСК — щоб подібні трагедії більше не повторювалися з іншими громадськими активістами та журналістами. Парламентарій застеріг від організації провокацій з боку місцевої влади та працівників правоохоронних органів під час візитів у регіони лідерів опозиції.
Єгор Соболєв («Самопоміч») зауважив: «На жаль, громадському активісту треба померти, щоб його смерть розслідувалася на належному рівні. Саме безкарність штовхає на нові злочини. Напади на активістів вимірюються вже десятками по всій країні, вони на весь світ говорять — захистіть нас, нам страшно, поліція та прокуратура не розслідують злочини». Є. Соболєв процитував листа активіста з Одеси, на якого вже було скоєно три напади, де він запитує: чому, коли вказую на організаторів і виконавця нападу, їх навіть не затримують?
Лідер фракції БПП Артур Герасимов закликав слідство подвоїти, потроїти зусилля, щоб завершити розслідування. Політик підтримав позицію Генпрокурора, котрий заявив, що професіоналізм є ключовим у будь-якому розслідуванні, якщо націлені на результат, а не піар.
«Без закону про ТСК створення будь-яких комісій — це пустушка, — заявив лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко. — Жодна ТСК ще не досягла результату». Натомість політик наполягав після розгляду цього питання розглянути та ухвалити ініційовану радикалами постанову про мораторій на підвищення цін на газ та тарифи на житлово-комунальні послуги.
«Робота правоохоронних органів має відбуватися поза політичними процесами, — наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. — Ми повинні сприяти, щоб наші правоохоронні органи могли проводити злагоджену скоординовану роботу». Глава парламенту також назвав неприпустимим витік інформації, що становить таємницю слідства.
Зрештою, після бурхливого обговорення за утворення ТСК проголосували 259 депутатів. Глава парламенту Андрій Парубій побажав ТСК об’єктивності, щоб «діяльність комісії не була заражена популізмом і передвиборною лихоманкою».
На початку пленарного засідання депутати привітали з днем народження свого колегу Дмитра Стеценка.