ЛУЦЬК:

У Ковельському районі друге життя отримала колишня ґрунтова дорога між селами Любитів та Колодяжне протяжністю 3,3 кілометра. Нею користувалися ще Косачі, коли їздили з Колодяжного на Любитівське озеро. Відомо, що попри важку недугу Леся Українка добре плавала і робила це залюбки.

Так прокладали дорогу.

Фото з сайту Ковельської РДА.

Взятися за відновлення цього шляху змусили обставини. Річ у тому, що залізнична колія ділить Колодяжне навпіл, а в Любитові, де розташована станція, повністю відрізає село від шосе Луцьк — Ковель. Тож транспорту нерідко доводилося простоювати біля закритих переїздів. Люди запізнювалися на роботу, навчання, виникали проблеми з проїздом пожежних машин і швидкої допомоги. Хоча обидва села розташовані по один бік колії і неподалік один від одного. Тож і згадали про старий шлях, уже добряче зарослий чагарниками.
Підтримали ідею керівники району і місцевого самоврядування. Необхідну техніку надало керівництво місцевої залізниці та підприємець Олександр Шайнюк, а фахівцями забезпечила одна із дорожніх організацій. За оптимальною ціною в залізничників закупили щебінь з реконструйованого залізничного полотна. Основною ж робочою силою під час втілення проекту стали чоловіки обох сіл, активно долучилися до справи керівники району — і не лише вказівками, а й реальною допомогою.
Відтепер сполучення між Любитовом і Колодяжним не залежатиме від руху поїздів і ситуації на переїздах, а відкриття дороги стало справжнім святом для сусідніх сіл.