Вісімдесят відсотків хірургічних операцій виконують без розрізів на тілі

Прийом пацієнтів розпочали у новому хірургічному корпусі обласної клінічної лікарні імені Пирогова.

Новий хірургічний корпус споруджували понад 30 років.

Будівля складається із трьох секцій: на 7, 8 і 9 поверхів. Розрахована на одночасне лікування 240 пацієнтів. У чотирьох операційних щодня здійснюється лікувальний процес. За перші 20 днів роботи виконано понад сто хірургічних операцій.
За словами головного лікаря Олександра Жупанова, новий медичний заклад ще не до кінця укомплектований обладнанням, але вже працює. Операційні столи й операційне освітлення — французького виробництва. Керівник установи уточнює, що таке устаткування використовується у кращих клініках світу. До такого належить дихальна апаратура, що виготовлена у Німеччині. Загалом більшість медичного обладнання — сучасного зразка.
Для прикладу, вартість урологічного апарата — 10 мільйонів гривень. Так стверджує пан Жупанов.
— За його допомогою урологи дроблять камінці у нирках, а потім виводять їх через сечовий канал, — пояснює головлікар. — Подрібнення відбувається у спеціальній сітці, в якій подрібнені частинки виходять назовні.
Травматологи «пироговки» вперше почали використовувати у практиці 3D-принтер. На їхню думку, це перспективний метод. Його застосовують при проведенні операцій на суглобах.
— Ще вчора мені було соромно перед нашим видатним лікарем Миколою Івановичем Пироговим, — каже один із медиків, який працює у новому відділенні. — Тепер так сказати не можу. Нарешті довгоочікувана «дитина» народилася.
Понад 30 років будували новий корпус загальної хірургії. Саме це мав на увазі співрозмовник, кажучи про сором перед Пироговим. До роботи бралися по черзі шестеро керівників регіону, які змінилися на посаді протягом цього часу. Чи не кожен обіцяв завершити. І тільки тепер нове відділення почало функціонувати. Щоправда, урочистого відкриття ще не проводили. Не до кінця завершено роботи з укомплектуванням медичним обладнанням.

Підготував власний кореспондент у Вінницькій області Віктор СКРИПНИК
Фото Віктора СКРИПНИКА.