Незвичайний проект реалізують вінницькі обласні рада та державна адміністрація спільно з письменницькою організацією краю — написання і видання книг про історію кожної територіальної громади. А їх — сільських, селищних та міських — 1330 одиниць. Чи реально створити таку кількість книг? За які кошти фінансується їхнє видання?

Лауреат премії імені Віктора Тимчука Михайло Каменюк,
голова обласної організації Національної спілки письменників Вадим Вітковський
та голова обкому профспілки працівників АПК Степан Нешик
(справа наліво).

Мільйон(!) гривень — для місцевих авторів

Проект діє лише декілька років, а світ уже побачили 28 книг (формату А4) загальною кількістю вісім тисяч сторінок. До кінця 2018-го завершать друк видань про ще два населені пункти.
— Коли до мене зайшов головний редактор журналу «Вінницький край», нині керівник обласної письменницької організації Вадим Вітковський із пропозицією започаткувати серію книг про наші населені пункти, я одразу погодився, — розповідає голова Вінницької облради Анатолій Олійник. — Але коли він сказав: якщо писати, то про всі територіальні одиниці, я задумався. Запитав: «А де ж ми стільки письменників наберемо?»
За словами пана Олійника, згодом він разом зі своєю сестрою вчителькою Надією Дмитрівною за вісім місяців видали книгу про рідне село Вила, що у Томашпільському районі. «Звичайно, при активній допомозі та підтримці земляків, — уточнює пан Анатолій. — На власному прикладі переконався, з якою цікавістю люди приносили матеріали — фотографії, листи, ділилися спогадами. Зрозумів, що мала батьківщина у кожного з нас у серці. Хоч би де хто був, а рідне село чи місто манить до себе, немов магніт. Кожна згадка про нього викликає жвавий інтерес».
За словами голови облради, такі книги — це історія про малу батьківщину. Такі видання мають неабияку цінність. Наступні покоління вивчатимуть за ними історію рідного краю, дізнаватимуться про те, в які часи жили попередники, якими турботами переймалися. «Це дуже цінна серія, — каже Анатолій Олійник. — Стосовно авторів. На моє здивування, у кожному селі є люди, які готові до написання історії свого населеного пункту. Так само немало тих, хто готовий збирати матеріали або ділитися уже зібраними».
Депутати облради підтримали ініціативу. Фінансують видання за кошти обласного бюджету.
— Ця серія — на роки, — ділиться думками Вадим Вітковський. — Коли я розповів про неї на правлінні Національної спілки письменників у Києві, дехто сприйняв інформацію з недовірою. Найбільше здивування викликало те, що у наш час влада знаходить кошти на видання книг місцевих авторів. До речі, з обласного бюджету фінансують також художні та документальні видання місцевих авторів. Мільйон гривень надано нинішнього року з бюджету краю на публікацію книг майстрів слова Вінниччини.

Презентація видань — це фестиваль територіальних громад

Книги передають у сільські та районні, обласну бібліотеки, школи, є вони у місцевих радах, ними нагороджують активістів. Кожне видання презентують перед громадою.
— Навіть гадки не мав, що презентація може перетворитися на свято населеного пункту, особливо це відчувається у сільській місцевості, — продовжує Вадим Вітковський. — Побачив це на прикладі рідного села Борівка. По-перше, у залі яблуку ніде було впасти. Люди прийшли святково вбрані. До села приїхали представники ініціаторів — з облради і ОДА. Їм, а також автору піднесли на рушниках короваї...
— Така презентація стала поштовхом для проведення фестивалю ОТГ, — каже Анатолій Олійник. — Представників громад, де вийшли книги, запрошуємо в обласний центр на цей захід. Наприкінці жовтня приїжджали з десяти населених пунктів. У залі обласної філармонії представляли видання, демонстрували таланти учасники художньої самодіяльності, організовували виставки народних умільців. На зібрання запросили й тих, хто готує книги, щоб мали можливість ознайомитися з тим, як відбувається фестиваль.

Зафіксували рекорд

Нинішній фестиваль територіальних громад провели вдруге. Його особливістю стало те, що під час відкриття відбулося вручення диплома Книги рекордів України у номінації «Видавництво». Як зазначено у дипломі, Вінницька область стала рекордсменом у галузі книговидавництва у серії книг про історії населених пунктів.

І премію започаткували

Редагував книги серії «Моя Вінниччина» відомий вінницький письменник Віктор Тимчук. Нещодавно його не стало. На спомин про майстра слова започаткували літературну премію імені Віктора Тимчука. Ініціаторами стали обласне відділення Національної спілки письменників та обком профспілки працівників АПК. Першим лауреатом нової премії названо відомого вінницького письменника Михайла Каменюка. За книгу із серії «Моя Вінниччина» — «Івча: доля, історія, люди».

Підготував власний кореспондент у Вінницькій області Віктор СКРИПНИК
Фото Віктора СКРИПНИКА.