Попри всі запевнення, що нинішній опалювальний сезон у Шепетівці мине без збоїв, так не сталося. Хоча його і розпочали вчасно, проте тривав він лише кілька днів. Доки працівники ПрАТ «Шепетівкагаз» не відрізали газову трубу, що веде до центральної котельні міста.Такими діями шепетівчан уже не здивувати. Саме за цим сценарієм події відбувались і торік. Пояснення газівників теж добре відомі: приватне теплопідприємство, яке забезпечує місто теплом, так і не розрахувалося з минулорічними боргами. Хоча частина розрахунків все-таки проходила, проте, як кажуть газівники, борг у 39 млн грн ще залишається. І хоча у місті всі розуміють, що споживачі, котрі сплачують за тепло, не винні у таких боргах, проте відпускати газ боржникам не дозволяють вищі інстанції.
Події навколо газової труби знову розбурхали містян. Люди вкотре почали висловлювати претензії до міської влади, яка так і не змогла розв’язати проблему з теплопостачальниками. Останнім часом багато йшлося про те, що підприємство потрібно забрати з приватної власності та передати в комунальну. Тоді борг можна буде реструктуризувати і сплатити. Однак цього так і не сталось.
Тож поки що проблему розв’язали, розрубавши гордіїв вузол ледь не в прямому значенні — відрізавши трубу. Хоча сам по собі факт обурливий для шепетівчан, проте дехто запропонував довести ситуацію до повного колапсу — перекрити газ усьому місту. Адже до деяких котелень блакитне паливо продовжує надходити: сім котелень у місті працюють, а три — ні. Таку вибірковість газівники пояснюють тим, що не скрізь є технічний доступ до мереж, і в ті, де паливо проходить під великим тиском, вони просто не можуть втручатись.
Тепер у місті чекають на чергову комісію, до складу якої увійдуть представники обласної влади, газопостачальники, тепловики та правоохоронці. Однак в ефективність її роботи мало хто вірить. Адже раніше вже було створено чимало комісій, ухвалено десятки рішень, проведено чимало нарад і зустрічей, та справа так і не зрушила з місця.
Тим часом шепетівчани думають, як хоч трохи зігріти оселі. Серед тих, хто опинився в холоді, виявилась і місцева школа-інтернат. Небайдужі мешканці започаткували у соцмережах акцію «Подаруй тепло інтернату!». Вони вручили дітям конвектор і передали естафету членам виконкому, депутатам міськради та підприємцям. А першим таку естафетну паличку отримав міський голова.
Прагнення допомогти дітям багато хто підтримав. Однак висловлювалась і стурбованість: використання електричних обігрівальних пристроїв у дитячому закладі може бути пожежонебезпечним. Тому всіх добродійників просять наперед подбати про надійність і якість конвекторів. Утім, досвід їх використання у шепетівчан чималий. Не виключено, що багатьом доведеться знову застосовувати його під час опалювального сезону.
Про проблему трьох українських міст, серед яких і Шепетівка, котрі вже не перший рік страждають від відсутності тепла, добре відомо урядовцям. Однак навіть на найвищому рівні розв’язати конфлікт не можуть. Ситуація доходить до абсурду. І ні у кого немає волі та бажання вирішити її.

Хмельницька область.