Державна служба якості освіти (ДСЯО), що відповідатиме за якість навчання та дотримання освітніх стандартів, матиме власне представництво в кожній області України та місті Києві. Рішення про утворення територіальних органів ДСЯО було прийнято урядом, повідомляє прес-служба МОН.

«Держслужба якості — ідеологічно нова структура. Її основне завдання — не покарання винних, а допомога закладу, керівництву, вчителям у підвищенні якості їхньої діяльності та якості результатів навчання учнів, — роз’яснила міністр освіти і науки Лілія Гриневич. — ДСЯО та її територіальні органи насамперед надаватимуть рекомендації щодо організації внутрішньої системи забезпечення якості освіти, проводитимуть інституційний аудит, затверджуватимуть за результатами експертизи освітні програми шкіл та братимуть активну участь у сертифікації педагогічних працівників.
Перші територіальні органи планують утворити у Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській, Одеській, Харківській областях та Києві. До кінця січня 2019 року Держ-служба проведе конкурси на заміщення вакантних посад керівників та заступників керівників цих органів. Очікується, що впродовж 2019 року такі структурні підрозділи ДСЯО запрацюють в усіх областях країни. Наразі формується також штат центрального апарату Держслужби якості.
Працівники ДСЯО та її територіальних органів матимуть статус держслужбовців. Відбір кандидатур відбуватиметься на конкурсних засадах та за низкою жорстких вимог Закону України «Про державну службу». «Оголошення та умови проведення конкурсів, спеціальні вимоги до професійної компетентності претендентів на ці посади будуть відкрито оприлюднені на офіційних сайтах Державної служби якості освіти та Національного агентства з питань державної служби. Зараз набір на ці місця фахових та розумних людей, які зможуть достойно виконувати свою роботу, — наш найперший пріоритет», — наголосив очільник Держслужби якості освіти Руслан Гурак.
Нагадаємо, що Державну службу якості освіти України було створено рішенням уряду 6 грудня 2017 року.

Вл. інф.