Нове не дається просто. Треба навчатися і переймати досвід інших. Таку нагоду отримали керівники восьми об’єднаних територіальних громад Прикарпаття. Вони взяли участь у всеукраїнській конференції «Стратегічний розвиток та інвестиції», яка відбулась днями в Києві в межах програми DOBRE та залучила до участі понад 400 представників з усієї країни.

На знімку: народний депутат Михайло Довбенко

У заході взяли участь віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, народний депутат Михайло Довбенко, представники програми Томас Вайт, Беррі Рід, Віталій Юрків.
Михайло Довбенко виступив спікером на секційних заняттях конференції щодо залучення інвестицій. Парламентарій розповів про вимоги та порядок написання проектів, наголосив на пріоритетних напрямах інвестування. Ішлося також про приклади залучення іноземного капіталу на Прикарпатті, зокрема про завод Leoni в Коломиї.
Поділилися напрацюваннями і представники прикарпатських ОТГ, котрі вже мають досвід роботи в програмі DOBRE. До прикладу, голова Печеніжинської ОТГ Ігор Довірак повідав про формування громадського бюджету, поводження з відходами, партисампативне бюджетування (можливість участі мешканців міста в процесі управління міськими чи сільськими коштами), впровадження гендерної політики, залучення інвестицій, громадські ініціативи, роботу з громадськими об’єднаннями.
У складі делегації з Івано-Франківщини були представники чотирьох нових ОТГ, які стали партнерами програми USAID DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність». Це Ланчинська і Тлумацька селищні ОТГ, Дзвиняцька і П’ядицька сільські.
«Ми стали почесними партнерами програми, — поділився враженнями голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович, — підписали угоду про співпрацю до 2021 року. Вона передбачає проведення навчань, підготовку кадрів, реалізацію окремих проектів. Щороку для її реалізації нам виділятимуть кошти. Першим точковим проектом стане реконструкція скверу імені Юрія Шкрумелюка. Там маємо намір замінити лавки, бруківку, встановити освітлення, обладнати клумби, сцену. Під час конференції отримали сертифікат про партнерство».

Фото зі сторінки Наталії Романенко у Фейсбуці.
Підготувала наш власкор в Івано-Франківській області Людмила СТРАЖНИК