Дводенний літературний фестиваль, присвячений Дню української писемності та мови, «Карпатська ватра-2018» стартував в Ужгороді. Літератори з різних регіонів, закарпатські автори, а також майстри пера з-за кордону, які пишуть українською, зібралися в приміщенні обласної організації Національної спілки письменників України.

Відомий український письменник зі Словаччини Іван Яцканин.

Там же, на книжковій виставці «Літературне добросусідство у сяйві «Карпатської ватри», представили роботи авторів із сусідніх областей, а також зі Словаччини, Угорщини, Румунії та Польщі.
— Це вже п’ятий літературний фестиваль. Міністерство культури вперше на Закарпатті так масштабно проводить це свято, — наголосив на відкритті голова письменницького осередку Закарпаття Василь Густі.
А Юрій Рибачук, заступник міністра культури, нагадав, що торік цей день відзначали на Луганщині, за 40 кілометрів від лінії фронту. Цьогоріч Міністерство культури як орган, що формує політику в мовній сфері, вирішило прокласти місток через усю країну: від Луганщини до Закарпаття.
Голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський вручив найвищу спілчанську нагороду письменнику зі Словаччини Івану Яцканину — за популяризацію української літератури в світі.
Завершили перший фестивальний день літературним вечором.

Алла КОХАН, Василь НИТКА.
Фото прес-служби міськради.