Мав нагоду познайомитися з новою українською монетою номіналом у дві гривні. Монета гарна, але є одне «але». Якщо у 1996 році (а банкноти друкувалися ще раніше) ми могли і не знати, що Великий князь Київський Ярослав Мудрий, портрет якого зображений на двогривневій банкноті, ніколи не мав бороди, то тепер, на 27-му році незалежності України, вчені-історики достеменно встановили цей факт. Відсутність бороди у князя Ярослава (його дідусь Святослав Хоробрий мав вуса та оселедець, їх у доблесного українського лицаря пізніше перейняли запорізькі козаки) підтвердив і Інститут національної пам’яті України. Та, схоже, що чиновники продовжують засвоєну ще в радянській школі традицію зображати київських князів бородатими.
Започаткував її ще антрополог Герасимов, який на особисте замовлення Сталіна досліджував скелет Ярослава Мудрого. Далі думки науковців розділилися. Одні вважають, що Герасимов з якихось причин описав по антропології лице московського царя Івашки Лютого (на Івана Грозного цього садиста-збоченця перейменував російський історик Карамзін), а той московський цар був реально бородатий. За другою версією, Герасимов не посмів пред’явити вусатому тирану безбородого Ярослава, адже тоді ламалася вся історична брехня про єдність давньої київської династії великих князів та першої московської династії князів і царів Рюриковичів. Безбородий Ярослав не вписувався в історичну схему «Союза нерушимого республик свободных», який «сплотила навеки Великая Русь». Бо якщо нема спадкоємності спільної історії з Руссю — валиться вся імперська концепція Москви. Тому Ярослав у Герасимова мусив бути бородатим, бо інакше вченого у кращому разі чекав би ГУЛАГ, а могли й просто розстріляти за розпалювання міжнаціональної ворожнечі.
Вважаю, що науковець із світовим іменем нічого не наплутав, а просто догодив Сталіну, за що отримав Сталінську премію, а не персональну камеру у підвалі Лефортово. Та і зрозуміло. Він прагнув вижити у часи жахливого терору. Але цікаво інше: ми що такі історично безграмотні, боїмося образити Путіна чи у нас у державі функціонує осередок «русского мира»? 
А ще більш цікаво, чому на цю фальсифікацію історії України на грошах ніяк не реагують ті, хто мусив би відреагувати і не припускатися більше таких прикрих помилок.

Підгайці Тернопільської області.