Що вирощувати наступного сезону, вгадати важко

У Тлумацькому районі, обабіч дороги на Івано-Франківськ, зеленіють поля із капустою. Про щедрий її урожай можна судити за ваговитими головками, що їх реалізують одразу з поля. Вигода для покупців очевидна: за кіло господарі просять 6,5 грн, тоді як на гуртовому овочевому ринку в обласному центрі треба викласти 8 грн. На інших базарах ціни сягають і 10 грн.

Лідія Гладюк (на знімку) із Живачева вирощує капусту на півтора гектарах, що перейшли в спадок від чоловікових батьків у сусідніх Підвербцях. Територія горбиста, більше придатна для овочів. Ще півгектара — під картоплею.

Нещадні для колосових літні зливи лише додали качанам ваги. Хоч видатки на вирощування також чималі. Помічники для збирання врожаю просять за день праці по 250, а то й 300 грн. Пачка насіння (2,5 тисячі зернин) коштувала 850 грн, на всю площу треба було десять таких. Пальне зросло в ціні, а культура вибаглива, робили кілька обробок. Возити на продаж також стало дорожче. Та в підсумку господиня сподівається на добрий заробіток.
Розповідає, що минулий рік не був прибутковим. Ціна за кіло капусти не перевищувала півтори гривні. Якось замовили в Гладюків велику партію, пригнали фуру, господарі завантажили, а покупці більше гривні не дають. То дійшли компромісу: щоб не розвантажувати товар, віддали по 1,30. Через такі низькі закупівельні ціни півгектара качанистої торік навіть переорали: не було зиску наймати помічників і платити за збирання.
Тут не вгадаєш: картоплі посадили більше, ніж торік, бо тоді мали непоганий виторг. Бульба вродила щедро, нині важко збути навіть по 3,5 грн за кіло. Виручають хіба що ярмарки в Івано-Франківську. Там жвавіша реалізація, ніж при дорозі.
Але яблука та груші навіть на ярмарку не в попиті. Хоч добірні. Господиня розповідає, що два тижні зривали плоди. Акуратно, щоб не пошкодити, складали до ящиків. Стільки часу витратили, а зиску мало. Яблука по 4 грн за кіло, груші — по 6. Лиш би купували. Мають гектар саду. Треба десь той урожай подіти...
Звісно, на кількість урожаю із садовини не вплинеш — не рубати ж дерева. А от щодо іншого — то треба добре мізкувати. Бухгалтерією в Гладюків займається Лідин чоловік Василь. Він і зводить дебет-кредит. До весни ще далеко, є час подумати, що вирощувати.

Івано-Франківська область.

Фото автора.