«Це перша війна, що стала такою масовою бійнею, — наголосив на відкритті виставки до 100-річчя завершення Першої світової війни у навчальному класі Колегіуму генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь. — У ній загинуло 18 мільйонів. І пройшлася ця війна також Україною. Та маємо пам’ятати ще й те, що у цій війні українці Австро-Угорської імперії воювали проти українців Російської імперії. Це також один з уроків війни, яку я вважаю незаслужено забутою».

Нагадав Юрій Соболь і про те, що сто років тому Україна, на відміну від держав, що утворилися після розпаду Австро-Угорської імперії, не втримала свою незалежність. «Війна показує: без своєї міцної армії незалежність неможлива», — наголосив керівник заповідника «Чернігів стародавній».
На виставці представлені і фото дідів самого Юрія Олексійовича — з георгіївськими хрестами, вони підтверджують: Чернігівщина не була осторонь тої великої війни. Яка, між іншим, називалася раніше великою вітчизняною...
Експозиція створена переважно на основі колекції археолога Володимира Руденка (на знімку).

«Я хотів показати війну не з парадного боку — з генералами, імператорами, орденами, а так, як вона пройшла крізь життя звичайних людей. Тому є навіть така унікальна світлина, як офіцери танцюють... танго у землянці», — каже він.
Виставка представляє багато унікальних пожовклих фотографій, на жаль, важко визначити, кому належали і яка доля зображених на них людей. «Часто з фронту надсилали знімки з написом на кшталт: «Дорогим батькам від сина Петі». А яке у того Петі було прізвище — на фото не вказано», — зазначив Володимир Руденок.
Кокарди, бляхи, газети — все це можна роздивитися в експозиції в Чернігівському колегіумі. Тут є і багато несподіваних речей, як от малесенький гребінець для догляду за вусами чи кольорові листівки — французькі та англійські.

Василь ЧЕПУРНИЙ.
Фото автора.