Нещодавно в селі Липини, що під Луцьком, відбулося захоронення останків радянського воїна, який загинув при визволенні обласного центру в лютому 1944 року. 

На думку дослідника Геннадія Гулька, воїн міг загинути під час відбиття танкової атаки, оскільки мав біля себе протитанкову гранату. Однак не встиг. Про це свідчить розтрощена каска на голові і великий осколок всередині. Також поруч знайшли емальований кухлик і солдатську каструльку. Видряпаний на ній напис допоміг з’ясувати прізвище воїна — Смерека А. Подальші дослідження показали, що це може бути Смерека Афанасій Іванович. Архівні документи свідчать, що саме він зник безвісти в 1944 році при визволенні Волинської області. Щоправда, в них вказувалося, що призивався він з Яцьковецької сільської ради Кам’янець-Подільського району теперішньої Хмельницької області. Насправді ж, як з’ясувалося, Гуто-Яцьковецька сільська рада розташована в Дунаєвецькому районі цієї ж області. Можливо, саме тому пошук родини загиблого воїна поки що не увінчався успіхом.
Настоятель храму отець Микола Цап’юк відправив панахиду. Попрощатися з героєм Другої світової війни прийшли керівники обласної і Луцької районної організацій ветеранів України, жителі села Липини. Поховали останки воїна на церковному подвір’ї.
Слід віддати належне наполегливій пошуковій роботі першого заступника голови обласної організації ветеранів України Геннадія Гулька, а також підтримці і увазі до вшанування пам’яті героя сільського голови Липин Богдана Гусака. Залишається сподіватися, що віднайдуться й рідні Афанасія Смереки.