Президент України Петро Порошенко минулих вихідних у Парижі взяв участь у пам’ятній церемонії, присвяченій 100-й річниці завершення Першої світової війни. Серед присутніх були, зокрема, Президент Франції Еммануель Макрон, Президент США Дональд Трамп, Канцлер Німеччини Ангела Меркель, інші лідери країн «Великої сімки» та понад 70 глав держав і урядів, лідери міжнародних організацій. У рамках візиту П. Порошенко провів низку двосторонніх зустрічей, де головною темою перемовин були невизнання і засудження фейкових виборів на окупованій Росією території Донбасу.

 

Зокрема, під час тристоронньої зустрічі П. Порошенка з Е. Макроном та А. Меркель (на знімку) чітко було наголошено, що фейкові вибори на Донбасі — це брутальне порушення Москвою взятих на себе зобов’язань у рамках Мінських домовленостей. Глава держави під час спілкування зі ЗМІ за результатами розмови зауважив, що сторони позитивно відзначили відповідальне ставлення України до виконання домовленостей, зокрема щодо продовження на один рік закону про особливий режим місцевого самоврядування і кроки з фіналізації домовленостей про зони розведення. 
Президент також повідомив, що обговорювалися пропозиції нашої країни щодо введення миротворців на окуповану території Донбасу. «На моє глибоке переконання, тільки миротворці здатні забезпечити безпековий компонент Мінських угод, припинити обстріли і забезпечити, і примусити якщо хочете, Росію виконувати взяті на себе зобов’язання. Бо марно домовлятися з країною, яка не виконує навіть зафіксовані на папері зобов’язання», — цитує П. Порошенка його прес-служба. Глава держави зазначив, що важливу увагу було приділено питанню звільнення політичних полонених, яких незаконно утримують у тюрмах РФ.
У Франції Президент також взяв участь у «Паризькому форумі заради миру» з нагоди 100-річчя завершення Першої світової війни, де відбулося, за словами Порошенка, майже 40 зустрічей з лідерами країн. Під час спілкування з представниками ЗМІ глава держави розповів про переговори з Президентом США Дональдом Трампом. Він повідомив, що результатом зустрічі стала домовленість про проведення у Вашингтоні 16 листопада цього року засідання Комісії Стратегічного партнерства Україна-США на рівні міністрів закордонних справ двох країн.

***

Про невизнання фейкових виборів заявили міжнародні організації та низка країн. Зокрема, в НАТО наголосили, що «вибори» суперечать букві й духу Мінських угод і підривають зусилля стосовно мирного вирішення конфлікту». 
Таку ж позицію озвучили й у Євросоюзі, оскільки, як зауважили у спільноті, «вибори» суперечать міжнародному праву, підривають зобов’язання, взяті за Мінськими угодами, та порушують суверенітет і закони України. Високий представник ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики Федеріка Могеріні нагадала, що Мінські угоди передбачають виключно проведення місцевих виборів у рамках українського законодавства та стандартів ОБСЄ.
Окремі заяви озвучили на вихідних у Варшаві та Оттаві. В МЗС Польщі наголосили, що «вибори» підривають зусилля із урегулювання російсько-українського конфлікту та несумісні з Мінськими угодами.  У відомстві закликали ЄС та інших партнерів посилити наявні санкції та заборонити видачу віз і заморозити активи особам, відповідальним за організацію так званих «виборів». «Ми засуджуємо дії Росії, які зневажають міжнародні норми та створюють загрозу життям у Східній Україні. Канада занепокоєна ситуацією у Донбасі внаслідок агресії Росії», — йдеться у заяві канадського МЗС.
Нагадаємо, напередодні спецпредставник Держдепу США у справах України Курт Волкер заявив, що будь-які результати цих «голосувань» не буде визнано ані Сполученими Штатами, ані Європою.
У свою чергу П. Порошенко подякував партнерам за такий прояв солідарності і єдності з Україною. «Ця реакція абсолютно чітко стверджує, що з одного боку — ці вибори ніким не будуть визнані. Це брутальне порушення Мінських домовленостей. З іншого боку, є заклик до відповідальності Російської Федерації як організатора цих виборів», — підкреслив Президент.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА
(прес-служба Президента України).