ЧЕРНІГІВ:

В обласному центрі проліковано перших чотирьох пацієнтів на новому і дорогому лінійному прискорювачі, кошти на який збирала вся область — і з місцевих бюджетів, і з зарплат медичних працівників. Як повідомили в обласному онкологічному диспансері, першою пацієнткою стала жінка зі складною патологією. Нині вона почуває себе нормально, за три сеанси не виявилося жодних побічних ефектів. Загалом призначено 10 сеансів. Тривалість однієї процедури — 2 хвилини. На вихідні пацієнтку відпустили додому, потім лікування продовжиться. Після двох тижнів по закінченню сеансів їй знову зроблять комп’ютерну томограму.
За словами головного лікаря Валерія Зуба (на знімку), у планах лікувати мінімум 50 пацієнтів на добу, адже тривалість процедур — дві хвилини. Він же запевнив, що пацієнти відбираються за станом здоров’я, а не за вмістом гаманця.

«Щорічно дистанційного гамма-терапевтичного лікування потребує майже дві тисячі пацієнтів обласного онкодиспансеру. Є такий задум, щоб лінійний прискорювач працював цілодобово. Він на це і розрахований. Нині ведеться робота щодо вдосконалення апарата, тобто встановлення додаткових систем. Усе відбувається планово. Апаратура не підводить», — каже Валерій Зуб.
Ввести в дію лінійний прискорювач допомогли фахівці з Великої Британії. Стенлі Мускат розповів, що почали з простих методик, але під час укомплектування апарата вони ускладнюватимуться. Експерт готовий приїхати ще раз, щоб продовжити навчання чернігівських лікарів. В онкодиспансері діє місячний план навчання із залученням закордонних експертів — на тиждень приїде медик з Білорусі, потім — з Великої Британії та Португалії.
Василь ЧЕПУРНИЙ.
Фото надано 
Чернігівським 
онкодиспансером.