В обласній бібліотеці ім. І. Котляревського відбулася церемонія нагородження переможців традиційного конкурсу «Краща книга Полтавщини». Його започаткували за ініціативою департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА 2007 року.

На знімку: з кращою книгою Полтавщини стоять (зліва направо) директор профільного департаменту та заступник голови ОДА Вікторія Пилипенко і Микола Білокінь, Олександр Білоусько й керівник поліграфічного центру «Мозаїка» Юрій Глук.

Тож цьогорічне творче змагання авторів і видавців друкованих книг — уже одинадцяте за ліком.
Його учасниками стали творці понад півсотні видань. Авторитетне журі визначило кращих у семи номінаціях. Зокрема, тих, які представляли культуру та мистецтво, літературу для дітей і юнацтва, поезію, прозу, а також історико-краєзнавчі, університетські й іміджеві видання. Частину з них видрукували за кошти обласного бюджету як соціально значущі. Більшість презентованих на згаданих урочистостях творів виявилися справді цікавими, значущими й оригінальними.
Зокрема, серед книг, які цьогоріч поповнили полиці публічних і приватних бібліотек, однією з найяскравіших новинок став альбом «Привіт із Полтави: ілюстрований каталог поштових карток з видами міста й околиць». Тож, окрім традиційних нагород за перемогу в конкурсній номінації «Культура і мистецтво», автор Руслан Анічин і директор видавництва «АСМІ» Олексій Петренко отримали ще й спеціальну відзнаку від Полтавської дирекції «Укрпошти», яку вручив її керівник Андрій Рижов.
А гран-прі конкурсу дісталося авторам і видавцям першої книги шостого тому енциклопедії «Полтавіка», присвяченої освіті й науці краю. Цей дванадцятитомник, який готує Центр досліджень історії Полтавщини, є унікальним за обсягом зібраного матеріалу та рівнем його сучасного наукового опрацювання. Отримуючи заслужену нагороду, керівник авторського колективу й згаданого Центру Олександр Білоусько повідомив, що цю книгу писали сотні (!) авторів.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.