Перший в Україні сміттєпереробний завод за європейською технологією механіко-біологічної переробки відходів, який збудують у Львові, передбачає сортування сухого та вологого сміття. Для цього виконавчий комітет міської ради прийняв рішення про створення станції компостування органічних відходів. А ідею збирати органіку запропонували громадські організації та екологи-активісти.

Наступного року на сміттєвих майданчиках у житлових мікрорайонах з’являться спеціальні контейнери для органіки, а поблизу Львова — станція для створення добрива, повідомила прес-служба міської ради. Це буде пілотний проект з роздільного збирання харчових та садових відходів від населення, для якого виділять окремий сміттєвоз і встановлять мобільні компостери.
Директор ЛКП «Зелене місто» Василь Ноздря вважає, що станції компостування — найефективніший спосіб переробки органічних відходів, це нова культура, яка дасть змогу зменшити біологічні відходи. Якісний компост використовуватимуть для підживлення паркових культур, у фермерських господарствах та на городах. У наступному році Львів переробить 30 тис. тонн органічних відходів.
Один із перших пунктів переробки органіки вже запрацював поблизу села Воля-Гомулецька за підтримки ЛКП «Зелене місто». Харчові відходи тричі на тиждень транспортують зі Львова до пермакультурного центру «Екоінкубатор». Протягом півроку закомпостували 2760 контейнерів.