На 13 листопада було заплановано зустріч Президента Петра Порошенка з представниками Московського патріархату. У прес-службі адміністрації Президента повідомили, що «Президент запросив владик УПЦ МП до діалогу, щоб вони з перших уст почули інформацію про його перемовини із Вселенським Патріархом, про угоду між Україною та Константинопольським патріархатом і про готовність Вселенського Престолу сприяти проведенню об’єднавчого Собору». Але саме на той час, коли мала розпочатися в Українському домі зустріч з єпископатом, у МП раптово призначили екстрене проведення свого Собору. У МПвУ заявили, що скасували зустріч з главою держави, бо вона «має відбуватися на церковній території».

«Коли Митрополії стало зрозуміло, що переконати Президента приїхати в лавру не вдасться, його вирішили «поставити перед фактом»: канцлер МПвУ розіслав листи, запрошуючи всіх єпархіальних та вікарних архієреїв (тобто визначених Статутом членів Собору) «на зустріч з Президентом». З обов’язковою явкою.
Тобто, прикрившись по суті ініціативою Президента, канцлер МПвУ скликав Собор єпископів (про що свідчить оте «з обов’язковою явкою»), приховавши від них самих справжню мету та дезінформувавши їх. Та сама технологія, що й у випадку з «Харківським Собором», який спочатку був лише «нарадою єпископів», однак «з обов’язковою присутністю», що була забезпечена спецслужбами.
З одного боку, ситуація вельми неприємна. Але з другого — вона добре демонструє реальний стан справ серед ієрархії МПвУ: без обману навіть зібрати Собор єпископів керівництво Митрополії вже не здатне!
Зовні все це має вигляд «монолітності рядів». Але насправді МПвУ більше нагадує КПРС у липні 1991 року. Могутню, єдину — і за крок від саморозпаду», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці речник УПЦ КП архієпископ Євстратій Зоря.
Попри тиск, свій підпис під рішеннями Собору УПЦ МП не поставив митрополит Вінницький і Барський Симеон. Своє рішення він пояснив тим, що не згоден розривати євхаристійне спілкування з Церквою-матір’ю.
Увечері того ж дня в Українському домі відбулася зустріч Президента Петра Порошенка з представниками Московського патріархату. Директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко повідомив, що «зустріч тривала в закритому режимі», а на заході були присутні «представники з числа тих, хто підтримує об’єднання». Клірики УПЦ МП поскаржилися Президентові на шалений тиск, який чиниться на прихильників Помісної української церкви.
Собор єпископів Московського патріархату в Україні, який відбувся 13 листопада в Києво-Печерській лаврі, розірвав євхаристійне спілкування з Константинопольською Церквою-матір’ю та заявив, що не братиме участі в об’єднавчому Соборі, на якому мають обрати предстоятеля Помісної української православної церкви.
Релігієзнавці назвали це рішення написаним з голосу РПЦ, яка у жовтні на своєму Синоді у білоруському Мінську розірвала церковне спілкування із Вселенським Патріархатом і заявила про неможливість співслужіння з кліриками Константинопольської церкви, а для мирян — участі у таїнствах, що здійснюються в її храмах.