За тиждень після старту опалювального сезону він так і не розпочався у половині Херсона. Теплоносій сюди має постачати міська ТЕЦ. Але це державне підприємство через заборгованість не отримало лімітів на газ, тому батареї у більш ніж п’яти сотнях житлових будинків, соціальних закладах та офісах залишилися холодними. Побоюючись, що у морози їх просто порозриває, подекуди ОСББ почали знову спускати воду з уже заповнених систем. У тринадцяти школах обласного центру, які має обігрівати ТЕЦ, на три дні зупинили навчання, а депутати міськради зібралися на позачергову сесію для обговорення надзвичайної ситуації. Вони прийняли звернення до голови уряду України Володимира Гройсмана про необхідність реструктуризації боргів ТЕЦ, аби їй терміново поновили подачу газу для опалення.
Ситуацію можна було б виправити, якби споживачі активніше розраховувалися з боргами за тепло. Але де там: лише ТЕЦ вони винні понад 60 мільйонів гривень, включно з неплатежами минулих років.
Незадоволені й постачальники блакитного палива. У прес-службі акціонерного товариства «Херсонгаз» зазначають: тариф у 60 копійок за транспортування кубометра газу діє з 2016 року і не відповідає фактичним витратам підприємства. Тим часом три чверті трубопроводів і десятки газорозподільних пунктів потребують ремонту або ж повної заміни — до аварій залишилося недовго.