У Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення відбулась робоча нарада щодо ситуації із заборгованістю у заробітній платі на підприємствах, в установах та організаціях державного сектору.

Як зауважив перший заступник голови комітету Сергій Каплін (на знімку ліворуч), 114 тисячам українців не платять за їхню роботу, і заборгованість сягнула вже майже трьох мільярдів гривень. «Поки люди чекають зарплату по кілька років (а Мінсоцполітики тільки у грудні минулого року проводило засідання комісії з погашення заборгованості), комітет вирішив узяти ситуацію в свої руки», — зазначив він, додавши, що при комітеті створено відповідну робочу групу, яка сприятиме повернення зарплат.

За словами С. Капліна, постійно проблеми виникають в «Укроборонпромі». Без зарплат Харківське авіаційне об’єднання, Миколаївський суднобудівний завод (за давністю і обсягом боргу — фактично рекордсмен), підприємство «Зірка», що в Шостці. Заслухавши ситуацію на «Зірці», де заборгованість становить майже 19 мільйонів гривень, члени комітету, зо-крема, вирішили провести на Сумщині виїзне засідання робочої групи, щоб безпосередньо на місці розібратися з питанням.
Ще один боржник, додав С. Каплін, — Міненерговугілля. «Люди відвантажують вугілля, а грошей за нього з бюджету домагаються тільки протестами. Працівники всіх державних шахт — частіше без зарплат, ніж з ними. Почали голодовку керівники профспілок «Львіввугілля». Хлопці з шахти «Капустіна» вже місяць під землею. Результат є — частину боргу віддали, керівник «Лисичанськвугілля» пішов на вимогу протестувальників у відставку», — розповів перший заступник голови комітету.
Власне, він обіцяє розібратися з кожним боржником: «Ми заводимо свій реєстр і приїдемо до всіх — розбиратися, допомагати або карати. Але повернути людям борги ми зобов’язані», — констатував С. Каплін.

Вл. інф.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут - www.golos.com.ua