Целюлозний утеплювач почала виготовляти одна з приватних друкарень Вінниці.
— Раніше відходи виробництва здавали у макулатуру, за що отримували, як мовиться, копійки, — розповів менеджер підприємства Вадим Літовченко. — Тепер відходи стали сировиною для виробництва утеплювача.
За словами співрозмовника, технологія не нова. Її використовують у низці європейських країн. Папір подрібнюють на маленькі частини, для цього придбали спеціальну машину, додають деякі з елементів, що сприяють вогнетривкості, запобігають утворенню плісняви тощо. Сам процес утеплення виконується методом надуву під тиском визначеної кількості атмосфер. Усередині приміщення — сухим методом, зовні — вологим.
— Такий утеплювач має ще одну назву — ековата, — уточнює співрозмовник. — Вона зрозуміла, бо целюлоза, на основі якої він виготовлений, не є шкідливим матеріалом. Так само, як і добавки не містять небезпечних інгредієнтів.
Утеплювач вінничан дешевший від аналогічного матеріалу інших виробників тому, що не витрачають кошти на сировину. Має нижчу вартість порівняно з іншими утеплювачами. Декілька замовлень майстри вже виконали. Результат буде після закінчення холодних зимових днів. «В ефективності такого матеріалу не маю сумніву, бо вивчав досвід інших виробників, спілкувався із замовниками, — продовжує менеджер. — Принаймні негативних відгуків не доводилося чути».
Частину стартового капіталу отримали за перемогу в обласному конкурсі стартапів, що його проводить обласна адміністрація.

Вінницька область.