У Рівному в Центрі муковісцидозу, який три роки тому відкрили на базі Рівненського обласного диспансеру радіаційного захисту населення, уже тиждень працюють італійські лікарі Донатело Сальваторе, Вінцензо Корновале та Джованні Марсіковетере. На Рівненщині проживає 36 хворих на муковісцидоз, серед них — 28 дітей. Як стверджують іноземні спеціалісти, українські медики, маючи наполовину менше засобів та обладнання для лікування муковісцидозу, отримують хороші результати.
«Важливо створити мережу центрів лікування цієї хвороби, аби вони могли співпрацювати та обмінюватися досвідом, а також потрібно мати національний реєстр патологій усіх пацієнтів в анонімній формі. Таким чином держава передбачатиме необхідний бюджет для вказаної кількості хворих», — переконаний лікар-педіатр дитячого центру муковісцидозу італійського міста Потенца Донатело Сальваторе, який разом зі своїми земляками-колегами готовий ділитися досвідом, тому запросили рівненських лікарів на стажування до Італії.
Як розповів заступник начальника управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Олег Вівсянник, в області як дорослі, так і діти отримують безплатне лікування в спеціальному Центрі муковісцидозу. Частину коштів на лікування виділяє держава, з обласного бюджету на ці цілі профінансовано два мільйони гривень.