На засіданні комісії з визначення кращих книг для преміювання на конкурсі Херсонської облради, оголошеному вперше, сталася несподіванка. Не прийшов єдиний введений до складу комісії професійний журналіст та письменник, член Асоціації українських письменників Василь Піддубняк. Колишнього власкора «Голосу України» обурило, що до розгляду на конкурс подали кілька російськомовних книжок. Та є в нього й інші слушні перестороги.
— Я люблю літературу російською мовою, читаю її та перекладаю. Однак переконаний, що за програмами та конкурсами, на які витрачають кошти платників податків, треба підтримувати насамперед українську книгу, — доводить Василь Піддубняк. — Я б узагалі пропонував змінити підхід: преміювати не авторів книжок, що вже вийшли друком, а фінансувати видання актуальних рукописів, насамперед, на теми місцевого краєзнавства, які у нас у дефіциті.
Незважаючи на демарш письменника, засідання комісії відбулося, відбір книг для вручення премій триває. А йдеться, до речі, про чималі гроші: у кожній із п’яти номінацій переможець має отримати 27 тисяч гривень з обласного бюджету.