Є чим пишатися аграріям Херсонщини. За підсумками жнив вони вийшли на друге місце в Україні за врожайністю сої — 35 ц/га.
Втім, у деяких господарствах, які скрупульозно дотримуються агротехнологій, використовують високопродуктивне насіння і не шкодують коштів на зрошення, вона ще вища: майже у півтора разу. У степах Таврії цьогоріч зібрали також понад 1,1 мільйона тонн овочів і більш як два мільйони тонн зернових — результат принаймні не гірший, ніж у минулі роки попри вже звичний «тиск» посухи.
Хоча експерти переконані, що потенціал краю в цьому плані значно потужніший — і обсяги виробництва сільськогосподарської продукції у перспективі можна збільшити вдвічі. Однак для цього потрібно активніше відновлювати зрошувальні системи і не обмежуватися тими десятьма тисячами гектарів, на які повернули полив у 2018 році. Не завадить і нова техніка: адже майже половина тракторів та комбайнів у регіоні відпрацювали мислимі й немислимі норми експлуатації. Щоправда, з цим трохи допомагає держава: завдяки програмі часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки цьогоріч аграріям вдалося придбати дві сотні нових агрегатів та обладнання загалом на 50,6 мільйона гривень, повідомляють у департаменті агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації.
Однак керівники потужних підприємств закликають державних мужів не зупинятися на досягнутому. І запроваджувати програми стимулювання експорту сільськогосподарської продукції, створення переробних підприємств тощо. Адже виростити гарний врожай нині мало — ще треба вміти його продати за гарною ціною. А з цим виходить далеко не завжди: приміром, на баштанах і в садах області у серпні-жовтні позгнивали десятки тонн кавунів, динь та яблук — через надто щедрий врожай ціни на них упали нижче за собівартість. Ті агрофірми, кому вистачило грошей і передбачливих керівників, встигли купити переробні лінії та запустити в експлуатацію сховища-холодильники («Голос України» про це розповідав 13.11.2018 р.). Але такі були далеко не в кожному районі, тому добірний вітамінний продукт просто «розчинився» у грязюці.

Херсонська область.