Аграрії Івано-Франківщини зустрічають своє професійне свято — День працівників сільського господарства — з рекордами. Наполовину гірська область за показниками в рослинництві увійшла до трійки лідерів в агропромисловому комплексі країни. Завершено збирання зернових та зернобобових культур на 160,5 тис. га. Врожай зернових сягнув понад 800 тис. т — найбільше за всю історію Прикарпаття. В окремих господарствах віддача зернового поля — 80 ц/га за середньообласного показника 54 ц/га. У ФГ «Тиблевич» озимої пшениці зібрано на круг по 97 ц.

Нагороди — найкращим.

Кукурудзи намолочено 285 тис. т за середньої врожайності 76,7 ц/га. У філії «Перспектив» ПрАТ «Зернопродукт» МХП цей показник становив 110 ц/га. Таких високих результатів досягнуто завдяки використанню сучасних технологій вирощування сільгоспкультур, вдосконаленню роботи в насінництві, якісному проведенню комплексу заходів із захисту рослин.
Відмінних показників досягли аграрії у вирощуванні цукрових буряків. У ДП «Обрій» зібрали по 700 ц/га солодких коренів. Соя також не підвела. За середньообласних 31,2 ц/га у ТзОВ «Прикарпатагро» — 40 ц/га.
Добрі показники — у вирощуванні плодово-ягідних та овочевих культур. Не хочеться втомлювати читачів цифрами. Назвемо ще один рекорд — цьогоріч на Прикарпатті зібрали понад мільйон тонн картоплі. У ФГ «Фортуна» з гектара накопали по 320 ц.
Позитивні зрушення — у тваринництві, зокрема в молочному та м’ясному скотарстві. За десять місяців середній надій молока на корову становив 4 тис. кг, у ТзОВ «Ямниця» — 6 тис. кг. У ФГ «Прометей» отримують 900 г приросту на кожну із 238 голів ВРХ. Агроформування відроджують традиційну для Прикарпаття галузь — вівчарство, розвивають козівництво. Великим позитивом є те, що десятки тисяч одноосібних господарств скористалися державною дотацією на вирощування молодняку ВРХ. Цьогоріч загалом аграрії області отримали 32 млн грн на підтримку аграрного бізнесу від держави та 2 млн грн — із обласного бюджету.
На урочистостях з нагоди Дня працівників сільського господарства директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА Іван Андріїшин наголосив на тому, що ефективно на Прикарпатті розвиваються сімейні фермерські господарства. Саме малий аграрний бізнес, зокрема кооперація та сімейні ферми, здатен зупинити відплив молодих, освічених і кваліфікованих людей за кордон. До того ж, разом із соціальним партнерством великих сільгосппідприємств — забезпечити підвищення рівня життя населення.
«Найважливішим є не зростання кількісних показників сільгосппродукції, а її якість, яка б відповідала світовим стандартам. Це дасть змогу розширити ринки збуту виробленого», — зауважив голова ОДА Олег Гончарук та додав, що саме аграрна галузь дає фору іншим щодо експорту.
Вітаючи аграріїв зі святом, керівник області разом із першим заступником Марією Савкою вручили низку нагород найкращим із них. А головне  — побажали щедрих ужинків, доброї погоди, достатку в кожному домі та мирного неба над головою.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.

Івано-Франківська область.