Науково-краєзнавча конференція «Центральноукраїнський край: історія і особистості» та виставка архівних документів і матеріалів «У вимірі восьми десятиліть» стали одними з перших проведених на Кіровоградщині заходів, присвячених 80-річчю заснування області.

Розпочали її в Державному архіві Кіровоградської області науковці, життя та дослідницька діяльність яких уже самі по собі є історичним надбанням краю, професори Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка і Центральноукраїнського національного технічного університету Анатолій Кривульченко, Надія Калініченко та Ігор Скловський, декан факультету історії та права ЦДПУ Лариса Філоретова.
Цікаво, що одне з численних перейменувань міста на Інгулі — на Кіровоград — було пов’язано з утворенням області 10 січня 1939 року. Посилаючись на документи ДАКО, майже детективну історію появи попередніх назв теперішнього обласного центру з’ясовував завідувач кафедри історії України ЦДПУ Олександр Чорний. Наприклад, з весни 1918-го й до 1924 року місто офіційно називалося Єлизавет. Про що мало хто з краєзнавців пише, відразу переходячи від Єлисаветграда до Зінов’євська. В 1934-му його перейменували на Кірове.
До програми заходів увійшли виступи відомих у краї його дослідників.

Федір ШЕПЕЛЬ.
Фото автора.