У місті пройшов перший етап проекту BRUSH: Bukovinian Romanian-Ukrainian Social Hub, який здійснюється випускниками програми «Youth as Peacebuilders» by Erasmus+ спільно з ГО «Дипломатичний Центр».
Молодь зібралася за круглим столом, щоб обговорити й стерти усталені та подекуди негативні стереотипи в міжетнічному співіснуванні українців та румунів на Буковині. Організатори все зробили так, щоб дискусія відбувалася у форматі «світового кафе». За яким усі учасники сідають за столи й працюють над вирішенням поставлених завдань у формі вільної, невимушеної бесіди.
Участь у заході взяла українськомовна та румунськомовна молодь. Обговорювали теми освіти, культури, громадянського суспільства тощо.
Буковина — край толерантний у національному відношенні. Тут рівною мірою комфортно почуваються і українці, і румуни, і євреї. Усі є шанованими членами об’єднаної громади. Навіть такі гострі кути, як трактування мовного закону щодо мови викладання в школах на територіях, де переважна більшість населення є румунами, обходять мудро і виважено. У побуті одна національність органічно доповнює інші, створюючи неповторний колорит, загальний буковинський дух. Це стосується і буднів, і свят, і музики, і страв національних кухонь.
Чудово, що це не тільки передалося молодим буковинцям, а вони ще й намагаються цей міжетнічний добробут поглибити, розуміючи, що всім разом жити в одній об’єднаній Європі.